Tramp se pomirio sa porazom?; "Nova administracija dolazi 20. januara" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tramp se pomirio sa porazom?; “Nova administracija dolazi 20. januara”

Predsednik SAD Donald Tramp, čini se, konačno je prihvatio poraz na novembarskim izborima. Takođe, osudio je nasilje demonstranata i upad u Kapitol.

Naime, u videu objavljenom večeras Tramp je prvi put izjavio da neće biti predsednik u drugom mandatu i da je proces tranzicije vlasti u toku.

“Nova administracija će biti imenovana 20. januara”, rekao je on i dodao da je njegov fokus sada “mirna tranzicija vlasti”.

Ipak, Tramp je uspeo da izbegne da direktno prizna poraz kao i da pomene ime budućeg predsednika Amerike Džoa Bajdena.

Istovremeno, Tramp je osudio i jučerašnje nemire oko i u zgradi Kongresa kada su njegove pristalice izazvale haos koji je ostavio mnogo povređenih, najmanje četvoro mrtvih i podigao tenzije u čitavoj Americi do granice pucanja.

“Kao i svi Amerikanci besan sam zbog nasilja, bezakonja i haosa”, rekao je on i dodao da “Amerika jeste i uvek mora biti nacija reda i zakona”.

“Demonstrantima koji su upali u Kapitol – oskrnavili ste sedište američke demokratije. Onima koji su učestvovali u nasilju i rušenju – vi ne predstavljate našu zemlju. Onima koji su prekršili zakon – platićete”, poručio je.

Tramp je dodao i da je zemlja “prošla kroz napete izbore i da su emocije uzavrele”, kao i da je cilj njegove kampanje bio da zaštiti integritet glasanja i da se bori za odbranu američke demokratije.

Uz poruku da smatra da je neophodno promeniti izborne procedure i podsećajući na pandemiju koja je odnela ogroman broj žrtava u Americi, imao je i finalnu poruku za svoje glasače.

“Mojim divnim simpatizerima. Znam da ste razočarani, ali želim da znate da naše neverovatno putovanje tek počinje”, zaključio je.

Danas objavljeno

“Jedan od šest Bajdenovih prioriteta je ZAPADNI BALKAN”

D V

Razgovarali Bajden i Putin: “Normalizacija veza u interesima obe države”

D V

Entoni Blinken novi državni sekretar SAD

D V

Ostavite komentar