12. Januara 2021.

Tramp prvi put u javnosti od upada u Kongres

Big Portal

To će biti njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od prošle srijede kada je svojim pristalicama rekao da su predsjednički izbori pokradeni i kada ih je pozvao da se “bore” prije nego što su upali u američki Kongres.

Tramp odlazi u posjetu Teksasu u trenutku kada Predstavnički dom sa većinskim demokratama nastoji da ga ukloni sa funkcije.

Imigracija je bila glavni fokus Trampove kampanje za predsjednika 2016. godine, uz njegove česte pozive da se izgradi zid duž američko-meksičke granice, podsjeća Glas Amerike.

Tokom njegovog mandata koji treba da se završi 20. januara, njegova administracija nadgledala je izgradnju oko 725 kilometara graničnog zida.

Najvećim dijelom, ta konstrukcija zamijenila je postojeće manje barijere duž granice.

Uoči Trampovog putovanja u Alamo, Južni centar za siromaštvo (SPLC) pozvao je da se posjeta otkaže, rekavši da će to “samo dodatno naštetiti i izazvati još nasilja”.

“Godinama su se zajednice na granici opirale fanatičnom programu ove administracije. Upravo ove zajednice, od San Dijega do Brovnsvila, bile su podvrgnute nesavjesnom nasilju koje je rasplamsala predsjednikova antimigrantska retorika i ksenofobicna politika”, rekao je zamjenik pravnog direktora SPLC-ovog Projekta imigrantske pravde Efren Olivares.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare