Tramp prijeti Evropi zbog Irana - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tramp prijeti Evropi zbog Irana

Američka administracija zaprijetila je da će uvesti carinsku taksu od 20 odsto na uvoz automobila iz Evrope, ako Velika Britanija, Francuska i Njemačka zvanično ne optuže Iran za kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prenio je “Washinton Post” izjavu neimenovanog evropskog zvaničnika.

U tekstu se podsjeća da su te tri zemlje u utorak pokrenule mehanizam za rješavanje spora, koji bi mogao da dovede do zvanične optužbe protiv Teherana za kršenje uslova sporazuma i do obnavljanja ukinutih sankcija Ujedinjenih nacija, prenosi “Sputnjik”.

Iran je kritikovao taj potez, nazivajući ga strateškom greškom.

List navodi da nije jasno da li su prijetnje potrebne, s obzirom na to da su te tri države nedjeljama najavljivale da će pokrenuti mehanizam.

Iako je američki predsjednik Donald Tramp i ranije upućivao prijetnje uvođenjem carine na uvoz automobila iz Evrope, njegova namjera je bila da obezbijedi bolje uslove za Vašington u američko-evropskim trgovinskim odnosima, a ne da mijenja evropsku spoljnu politiku, prenosi “Reuters”.

Iran je postepeno počeo da smanjuje poštovanje odredbi nuklearnog sporazuma nakon što se američki predsjednik Donald Tramp u decembru 2018. godine jednostrano povukao iz sporazuma i uveo nove sankcije Teheranu.

NN

Danas objavljeno

MUP KS: Oko 2.000 migranata učestvovalo u incidentu u Blažuju

M.

“Zaboravite na bahatosti, veze, kumstva…”

M.

Njemačka bi mogla biti prinuđena da zatvori granice

M.

Ostavite komentar