Tramp: Prekidamo veze sa SZO; "Opasna odluka" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tramp: Prekidamo veze sa SZO; “Opasna odluka”

Optužujući SZO da je pod potpunom kontrolom Kine, predsednik SAD Donald Tramp presekao je veze sa SZO.

Rekao da će finansije SAD biti preusmerene na druge organizacie u oblasti javnog zdravlja.

Američki predsednik rekao je da je Svetska zdravstvena organizacija pod pritiskom Kine zavarala svet o koronavirusu, a globalni odgovor je smrt miliona ljudi širom sveta, uključujući više od 100.000 Amerikanaca.

“Kina je zataškavala širenje koronavirusa iz Vuhana”, rekao je Tramp.

Svetski zdravstveni lideri kritikovali su danas odluku američkog predsednika Donalda Trampa da SAD prestanu da izdvajaju novac za Svetsku zdravstvenu organizaciju, navodeći da se time ugrožavaju šanse da se pandemija korona virusa što pre okonča.

Stručnjaci poručuju da su prestrašeni i ogročeni zbog najave američkog predsednika, budući da će time, kako navode, ne samo oduzeti resurse SZO koji su potrebni za vođenje borbe, već da to potencijalno može i da potkopa međunarodnu saradnju naučnika, prenosi Gardijan.

Direktor Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu i nekadašnji šef kancelarije UN za sidu (UNAIDS), virolog Peter Piot ocenjuje da je prestanak finansiranja SZO “opasna, kratkovida i politički motivisana odluka, s potencijalnim posledicama po javno zdravlje za sve zemlje sveta, bilo da su bogate ili siromašne”.

“Pandemija kovida 19 je najveći globalni zdravstveni izazov sa kojim se suočilo naše društvo u poslednjih 100 godina. Sada nam je SZO potrebna više nego ikad. Njihova tehnička ekspertiza, smernice i liderstvo pomažu državama da primene optimalne naučno zasnovane strategije za sprečavanje i kontrolu kovida, što može da nam pomogne u budućnosti”,rekao je Piot.

B92

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar