Tramp pred sudom: Počelo suđenje za opoziv - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tramp pred sudom: Počelo suđenje za opoziv

Večeras je počeo proces opoziva američkog predsednika Donalda Trampa. Suđenje će započeti iznošenjem uvodnih reči dve strane. Na otvaranju suđenja obe strane će izneti svoje uvodne reči. Tužioci iz Zastupničkog doma će pročitati dve tačke optužnice – za zloupotrebu moći i opstruiranje rada kongresa.

Vođa republikanske većine Mič Mekonel rekao je kako želi da suđenje traje što kraće. A demokrate su poručile kako je najavljeni kratki vremenski okvir nastojanje da se prikrije nedolično predsednikovo ponašanje.

Vođa demokrata u Senatu Čak Sumer kazao je kako je predložena republikanska rezolucija koja određuje način suđenja Donaldu Trampu u Senatu “ništa drugo, nego nacionalna sramota”. Sumer je kritikovao plan vođe republikanaca u Senatu Miča Mekonela, prema kojemu bi se održala saslušanja koja bi trajala do dugo u noć.
-Ako je predsednik tako siguran u svoju poziciju, zašto je ne predstavi usred bela dana?”, zapisao se Sumer.

-O nečemu tako važnom kao što je opoziv, Mekonelova rezolucija nije ništa drugo nego nacionalna sramota i osta će zapisana u istoriji kao jedan od najmračnijih dana Senata – rekao je Sumer na konferenciji.

Navedena rezolucija predviđa suđenje od 48 sati u kojemu će tužitelji, dvoje demokrata iz Zastupničkog doma, i četvero Trampovih advokata imati jednako vremena za iznošenje svojih argumenata tokom četiri dana.

Tužioci su predsednik Odbora za obaveštajne poslove Zastupničkog doma Adam Skif i predsednik odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Džeri Nadler.

Trampa na suđenju zastupaju savetnik Bele kuće Pet Cipollone, lični Trampov advokat Džej Sekulov, Kein Star, bivši nezavisni savetnik čija je istraga utrla put za proces opoziva Bila Klintona te penzionisani profesor prava na Univerzitetu Harvard Alan Deršovic.

Sumer je kazao kako će zatražiti da Bela kuća dostavi zapise razgovora o američkoj pomoći Ukrajini.

-Prvi amandman koji ću podneti će biti zahtev da Senat zatraži dokumente od Bele kuće povezane s optužbama protiv predsednika – rekao je Sumer.

Tramp je opozvan u Zastupničkom domu u decembru, ali u Senatu će do toga teško doći, budući da je potrebna dvotrećinska većina, a republikanci, za razliku od Zastupničkog doma, u Senatu imaju većinu.

Četiri meseca nakon što je izbio ukrajinski skandal i zasenio kraj Trampovih mandata te 10 meseci pre nego Amerikanci izlaze na izbore kako bi odlučili hoće li ga ponovno izabrati za predsednika, 100 članova Senata počelo se okupljati u 13 sati po lokalnom vremenu, a predsednik Vrhovnog suda Džon Roberts će predsedavati suđenjem.

(Index)

Danas objavljeno

GERB Bojka Borisova pobjednik izbora

M.

U toku hitna akcija u EU: Pozivaju ruske ambasadore

M.

CIK objavio izlaznost na izborima

M.

Ostavite komentar