Tramp poslao najjasniji signal Americi do sada - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tramp poslao najjasniji signal Americi do sada

Bivši američki predsednik Donald Tramp mitingom u Ajovi poslao je najjasniji signal do sada kako planira da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine.

Masovni događaj u Ajovi dolazi neposredno nakon informacija da su Trampovi saradnici uspeli da ga ubede da još ne ozvaniči predsedničku kandidaturu, navodi američki “Hil” i dodaje da poslednja istraživanja pokazuju Trampa kao idealnog kandidata republikanaca.

Tramp je želeo da javno objavi kandidaturu, ali je prihvatio argument da su sada najvažniji izbori za Predstavnički dom Kongresa i trec´inu mesta u Senatu 2022. godine, te da bi njegova kandidatura mogla da omete napore Republikanaca, tvrdi američki medij, a prenosi “Sputnjik”.

To c´e pokazati i na mitingu u De Mojnu, gde c´e na binu izac´i sa nekoliko republikanskih senatora i kongresmena koji se suočavaju sa reizborom 2022. godine, podvlači “Hil”.

Međutim, ono što nec´e moc´i da izbegne je simbolika mitinga u Ajovi. Kako navodi američki medij, brojni potencijalni predsednički kandidati kroz istoriju upravo su u toj državi započinjali kampanju, i to nekoliko godina pre izbora.

Dejvid Kohel, republikanski veteran iz Ajove navodi da je Tramp prethodno držao mitinge poslednjih meseci i u Džordžiji i Ohaju, dovodec´i u pitanje simbolički značaj Ajove. Međutim, kako dodaje,

“Tramp je dao nekoliko veoma važnih indikacija kako želi da se kandiduje na predsedničkim izborima”.

Kohel ističe da je Ajova “sigurna teritorija” za Trampa, što podržavaju i poslednja istraživanja javnog mnenja.

Tako je čak 53 odsto ispitanika u toj državi odgovorilo da ima pozitivan stav o njemu, nasuprot 45 odsto negativnih, što je bolji rezultat nego u bilo kom trenutku Trampovog predsedničkog mandata.

Sa druge strane, aktuelni predsednik Džo Bajden pozitivan je za 37 ispitanika u Ajovi, a negativan za 61 odsto.

Tramp je nekoliko puta u javnim nastupima nagoveštavao moguc´nost da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024, ali nije eksplicitno rekao da c´e uc´i u predsedničku trku.

Takođe, on je upuc´ivao i “strelice” ka potencijalnim republikanskim protivkandidatima za nominaciju, kao što je Ron de Santis, navodi “Hil”.

“Ako bih se suočio sa njim, lako bih ga pobedio, kao i bilo kog drugog. Ako se ja kandidujem za republikanskog kandidata, drugi c´e odustati”, rekao je Tramp za Jahu fajnans.

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar