Tramp popušta Kinezima: Google servisi uskoro ponovo u Huawei telefonima? - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Tramp popušta Kinezima: Google servisi uskoro ponovo u Huawei telefonima?

Još od kako je u maju ove godine, Ministarstvo trgovine SAD stavilo Huawei na svoju “crnu” listu (Entity List), prisutne su i priče o mogućim načinima da se ta zabrana zaobiđe.

Stavljanje Huaweija na “crnu listu” u osnovi znači da je američkim kompanijama zabranjena trgovina hardverom i softverom sa kineskim tehnološkom gigantom, što je za rezultat imalo ogromne gubitke na obe strane.

Ministarstvo je u julu najavilo plan da izda posebne dozvole lokalnim tehnološkom kompanijama, koje i dalje žele da nastave da posluju sa Huaweijem, a koje bi se odnosile na one komponente koje “ne predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost”.

Tada je izašlo na videlo da 130 američkih kompanija imaju veoma jak poslovni interes za obnavljanje saradnje, budući da su se prijavile za dozvolu.

Prema najnovijim informacijama, taj broj se do sada udvostručio, što je u intervjuu agenciji Bloomberg priznao američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros. On je izjavio da se na spisku sada nalazi 260 kompanija, kojima će dozvole za nastavak saradnje sa Huaweijem biti izdate “u vrlo kratkom roku”.

Prijavljene kompanije trenuto prolaze kroz proceduru provere, zbog čega se očekuje da neće sve dobiti zeleno svetlo. Svakako najvažnija kompanija na listi od 260 je Google.

Zbog nedostatka većine servisa operativnog sistema Android, novi uređaji Huaweijeve premijum Mate 30 serije, na tržištima izvan Kine, gube dosta na konkurentnosti.

Ukoliko bi dozvola Googleu bila odobrena, kineska kompanija bi mogla da računa povratak u borbu sa vrh na listi najprodavanijih na svetskom tržištu.

Za sada ne postoje nikakvi rokovi kada bi dozvole treblo da budu dodeljene, niti kada bi saradnja mogla da bude obnovljena, piše GSM Arena.

Međutim, kako bi “Prva faza” trgovinskog dogovora SAD i Kine trebalo da se okonča do kraja ovog meseca, možda ni rasplet na relaciji Google – Huawei nije tako daleko.

Danas objavljeno

Nvidia planira da poboljša GeForce RTX 30 zalihe, tako što će limitirati RTX 2060 dostupnost

Vanja A

Otkrivene specifikacije i renderi za OnePlus Nord N200 5G

Vanja A

Diablo II: Resurrected stiže 23. septembra

Vanja A

Ostavite komentar