Tramp podnio tužbu protiv Kongresa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tramp podnio tužbu protiv Kongresa

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp podnio je tužbu protiv američkog Kongresa koji istražuje napad na Kapitol hil 6. januara, tvrdeći da je zahtjev za dokumenta Bijele kuće iz vremena njegove administracije bio nelegalan.

Tramp je u tužbi koju je podnio Okružnom sudu SAD za okrug Kolumbija naveo da su materijali koje traži Odbor za izbor 6. januara obuhvaćeni pravnom doktrinom poznatom kao izvršna privilegija, a koja štiti povjerljivost komunikacije između zvaničnika Bijele kuće, prenosi Rojters.

Mnogi pravni stručnjaci, kako navodi Rojters, rekli su da Tramp, kao bivši predsjednik, ne može da zakonom u potpunosti koristi izvršnu privilegiju koja će blokirati sudske pozive koje je izdao odbor Predstavničkog doma.

Grupa Trampovih pristalica upala je u sjedište Kongresa 6. januara u neuspješnoj namjeri da spriječi poslanike da potvrde pobjedu demokratskog kandidata Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima.

Više od 600 ljudi sada se suočava sa krivičnim prijavama koje proističu iz tog događaja.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik Bajden je ovlastio Nacionalnu arhivu, vladinu agenciju koja vodi evidenciju o Trampovom vremenu na funkciji, da preda početnu grupu dokumenata koje je zatražio Odbor za odabir.

Danas objavljeno

Stravičan udes kod Mostara, poginule dvije osobe

M.

Sjajni Mitrović: Srbija se sa četiri gola oprostila od Beograda

Zeljka

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Ostavite komentar