Tramp pobjednik, demokrate u haosu: "Ne mogu da izvedu ni kokus, a žele da vode vladu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tramp pobjednik, demokrate u haosu: “Ne mogu da izvedu ni kokus, a žele da vode vladu”

Donald Tramp je pobednik republikanske stranke na stranačkim izborima u Ajovi 2020. Tramp se nije suočio sa bitnijom opozicijom, glasanje je bilo simbolično.

“Velika pobeda za nas u Ajovi, hvala vam”, napisao je Tramp na Tviteru.

Trampova kampanja iskoristila je jučerašnje takmičenje kako bi testirala svoju organizacijsku snagu, angažujući državne sekretare iz kabineta, najviše republikanske zvaničnike i članove Trampove porodice, javlja AP.

Neobično je da republikanska partija uopšte održava izbore u Ajovi kada je aktuelni predsednik iz njihove stranke. Republikanski kokusi u Ajovi nisu održani 1992. i 2004. godine.

Kokus (caucus) je skup uz pomoć kojeg demokrate ili republikanci određuju kandidate za predsedničku nominaciju.

Skup može potrajati nekoliko sati – pre nego što prisutni odaberu svog kandidata. Ovakvi skupovi se održavaju samo na nekoliko lokacija, od kojih je jedna Ajova.

Republikanska stranka u Ajovi saopštila je da je Tramp razbio “sve dosadašnje zapisnike o izlaznosti”.

On je lako pobedio svoje manje poznate rivale, bivšeg republikanskog zastupnika u Ajovi Džoa Velša i bivšeg guvernera Masačusetsa Bila Velda, koji su obojica imali oko jedan posto ukupnog broja glasova.

Republikanci u SAD žestoko kritikuju demokrate zbog kašnjenja rezultata na prvim izborima u Ajovi za stranackog predsedničkog kandidata, ocenjujući da demokrate “ne mogu da izvedu ni kokus, a žele da vode vladu”.

“Demokrate jedu čorbu koju su sami zakuvali, u najaljkavijem haosu u istoriji”, rekao je menadžer kampanje aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa, Bred Parskal povodom sinoćnih izbora za demokratskog predsedničkog kandidata u Ajovi.

Parskal je odlaganje rezultata izbora nazvao “krahom”.

“Ne mogu da izvedu ni kokus, a žele da vode vladu”, napisao je Parskal na svom Tviter nalogu, dodavši “Ne, hvala.”

Kokus (caucus) podrazumeva skup, koji može da potraje nekoliko sati, pre nego što prisutni odaberu svog kandidata.

Ovakvi skupovi se održavaju samo na nekoliko lokacija, od kojih je jedna Ajova.

Kejli Mekenani, državna sekretarka za štampu Trampove kampanje, nazvala je odlaganje “osebujnim” i upitala da li demokrate “prepravljaju” svoje kokuse u Ajovi.

“To što demokrate koje nisu u stanju da izveštavaju ni o rezultatima sopstvenih izbora je najsavršenija metafora za pocetak 2020. godine”, tvitnuo je Endru Klark, direktor za brzo reagovanje kampanje.

Tramp se i sam oglasio na svojoj omiljenoj platformi za društvene medije, ali samo da proslavi svoju pobedu: „Velika pobeda nas u Ajovi večeras. Hvala vam!”, napisao je on na svom Tviter nalogu.

Republikanska stranka u Ajovi saopštila je da je Tramp razbio “sve dosadašnje zapisnike o izlaznosti”.

On je lako pobedio svoje manje poznate rivale, bivšeg republikanskog zastupnika u Ajovi Džoa Velša i bivšeg guvernera Masačusetsa Bila Velda, koji su obojica imali oko jedan posto ukupnog broja glasova.

Prema anketaka demokrata, Berni Sanders, Džo Bajden, Pit Batidžidž i Elizabet Voren glavni su kandidati te stranke.

Međutim, rezultati kasne, a demokrate u Ajovi su objavile da ih ponovo proveravaju zbog “nedoslednosti” prilikom dobijanja podataka s biračkih mesta, što je pokrenulo frustraciju među timovima demokratskih kandidata i kritike republikanaca, piše Politiko.

Danas objavljeno

Prijedor: Oduzeto sedam automobila

M.

Mnogi ugostitelji u Srbiji prestali da rade od 22 sata

M.

Zaharova: Nedopustiva izjava njemačke ministarke odbrane

M.

Ostavite komentar