TRAMP OPOZVAN! Predstavnički dom donio istorijsku odluku, predsjednik SAD ide na suđenje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

TRAMP OPOZVAN! Predstavnički dom donio istorijsku odluku, predsjednik SAD ide na suđenje

Predstavnički dom američkog Kongresa na sednici je usvojio član o opozivu protiv Donalda Trampa, koji predsednika tereti za podsticanje pobune u vezi sa nasilnim neredima na Kapitolu prošle nedelje.

Tramp je tako postao prvi predsednik u istoriji SAD koji je ikada dva puta bio opozvan.

Najmanje devet članova Republikanske stranke podržalo je opoziv Tramp. To su: Liz Čejni (Vajoming), Džon Katko (Njujork), Adam Kinzinger (Ilinois), Fred Apton (Mičigen), Džejmi Herera Botler (Vašington), Den Njuhaus (Vašington), Piter Majer (Mičigen), Tom Rajs (Južna Karolina) i Entoni Gonzales (Ohajo). Opoziv je uspešan ako ima podršku svih demokrata i najmanje pet republikanaca, odnosno ukupno 535 članova Predstavničkog doma.

U rezoluciji o opozivu je navedena samo jedna tačka optužbe, koja glasi “podsticanje na pobunu”.

Zasedanje je počelo oko devet sati po lokalnom vremenu, a glasanje oko 26 sati, odnosno oko 22 po našem računanju vremena, sat vremena kasnije nego što je planirano. Odluku o početku debate o opozivu podržao je 221 poslanik, a protiv je bilo 203.

Suđenje u okviru procesa opoziva Trampa neće početi pre 19. januara, izjavio je lider republikanaca u Senatu američkog Kongresa Mič Mekonel. Njegov portparol potvrdio je da je početak suđenja nije planiran pre 19. januara, kada se sudijsko veće vraća sa odmora.

Lider demokratske većine u Predstavničkom domu SAD Steni Hojer odbacio je izjave republikanaca da će brzi opoziv podeliti zemlju, rekavši da postoje posledice za postupke. On je rekao da Trampovi postupci zahtevaju hitne i jasne poteze Kongresa.

Predmet će se zatim prebaciti na Senat, gde bi dve trećine senatora moralo da glasa da se Tramp osudi, kako bi bio uklonjen sa funkcije.

Trenutno se čini malo verovatno da bi Senat glasao za, ali izveštaji ukazuju na to da je republikanski lider Mič Mekonel rekao kolegama da veruje da je Tramp počinio teške prekršaje.

Tramp je postao prvi američki predsednik koji se dva puta suočavao sa opozivom. On je u decembru 2019. godine postao treći američki predsednik koji se suočavao sa opozivom zbog optužbi da je prekršio zakon jer je od Ukrajine zatražio istragu protiv Bajdenovog sina Hantera.

Republikanci pozvali Čejni da da ostavku jer je za opoziv
Uticajnu zastupnicu iz redova republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa i predsedavajuću poslaničkim klubom republikanaca u donjem domu, Elizabet Čejni, njene kolege republikanski zakonodavci pozvali su da podnese ostavku zbog toga što podržava opoziv predsednika Donalda Trampa.

  • Nikuda je ne idem. Ovo je glasanje po savesti, a u našem poslaničkom klubu ima ljudi sa različitim stavovima o tom pitanju. Naša nacija je suočena sa ustavnom krizom bez presedana od Građanskog rata. Na to se moramo fokusirati i u tom smeru moraju biti usmereni naši napori – izjavila je Čejnijeva.

Blic

Danas objavljeno

Policija sprečila linč “grebača automobila”, pravi šok je usledio kad su saznali ko je on

M.

Fronteks obustavio operacije u Mađarskoj

M.

BiH među najkorumpiranijim zemljama svijeta

M.

Ostavite komentar