Tramp odluku o Golanu doneo posle "kratke lekcije iz istorije" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tramp odluku o Golanu doneo posle “kratke lekcije iz istorije”

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je odluku o priznanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni doneo brzo nakon kratke lekcije iz istorije.

Tramp je u martu potpisao deklaraciju o priznanju izraelske aneksije strateške visoravni, osvojene od Sirije u ratu 1967. godine, čime je odstupio od decenijske politike SAD.

Taj potez je izazvao osudu u međunarodnoj zajednici koja aneksiju nikada nije priznala, i pohvalu Izraela.

Američki lider je sinoć u Las Vegasu na godišnjoj konvenciji Republikanske jevrejske koalicije rekao da je odlučio da prizna da je Golan izraelski nakon hitnog brifinga svog visokog savetnika i zeta Džareda Kušnera, ambasadora SAD u Izraelu Dejvida Fridmana i pregovarača Džejsona Grinblata, preneli su izraelski mediji.

On je rekao da su mu njih trojica telefonirala i da su razgovarali o nečem drugom, mada nije rekao kada se to desilo.

“Ja sam rekao, ’Momci, učinite mi uslugu. Dajte mi malo istorije, brzo. Želim da idem brzo. Ima puno stvari na kojima radim: Kina, Severna Koreja. Dajte mi na brzinu’”, rekao je predsednik SAD.

Potom su mu objašnjene bezbednosne posledice izraelske kontrole nad Golanom, iznad Galilejskog jezera i dela gornje Galileje.

“Rekao sam: ’Kako vam se sviđa ideja da ja priznam tačno ono o čemu diskustujemo? Jer ja se slažem vama je potrebna visoravan’”, rekao je Tramp da je to kazao Fridmanu koji je reagovao da je to “kao divna, lepa beba”.

Okupljenima na skupu u Las Vegasu predsednik SAD je rekao: “Mi donosimo brze odluke, donosimo dobre odluke”.

Tramp je najavio priznanje Golana na Tviteru 21. marta, a deklaraciju je potpisao četiri dana kasnije u Beloj kući, kada je premijer Izraela Benjamin Netanjahu došao u posetu Vašingtonu.

S obzirom da se to desilo pred izraelske parlamentarne izbore 9. aprila smatra se podsticajem Netanjahuu u nastojanju da peti put postane premijer.

Tramp je u Las Vegasu istakao sve svoje proizraelske akcije ne bi li naveo jevrejske glasače da podrže njegov ponovni izbor 2020. Godine, navodi AP.

On je podsetio je na preseljenje Ambasade SAD iz Tel Aviva u Izrael u maju prošle godine nakon što je u decembru 2017. priznao da je Jerusalim glavni grad Izraela iako u istočnom delu Palestinci planiraju sedište svoje buduće države.

Osim toga pomenuto je povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom i ukidanje novčane pomoći Palestincima.

Trampu je priređen herojski doček i govornik za govornikom je naglašavao tu promenu u politici prema Izraelu, komentarišu izraelski mediji.

Tramp je obraćajući se jevrejskim glasаčima na Netanjahua aludirao kao “vaš premijer”, preneli su posmatrači na Tviteru.

Danas objavljeno

Dodik pokrenuo peticiju o neprihvatanju nametnutog Inckovog zakona

M.

Zaharova: Rusija Inckovu odluku doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH

M.

Ljekari saglasni – očekuje se veći broj oboljelih u Srbiji

M.

Ostavite komentar