Tramp: Na putu smo da pobijedimo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tramp: Na putu smo da pobijedimo

Na svom prvom izbornom skupu nakon predsjedničkih izbora u SAD, predsjednik Donald Tramp je u Džordžiji ponovo rekao da će pobijediti na izborima.

“Na putu smo da pobijedimo na ovim izborima! Pustite ih da ponovo ukradu Džordžiju, nikada neće moći da se pogledaju u ogledalu”, rekao je Tramp pred stotinama pristalica u Valdosti, prenio je AP.

Tramp, koji je sinoć od guvernera Džordžije zatražio da sazove sjednicu državnog parlamenta na kome bi se razmatralo pitanje rezultata predsjedničkih izbora, došao je na skup u Valdosti kako bi podržao dvoje republikanaca koji će 5. januara odmjeriti snage sa demokratama za dva mjesta te savezne države u Senatu.

Rezultat izbora za Senat odrediće ko će kontrolisati gornji dom Kongresa.

Demokratima je potrebna pobjeda oba kandidata, dok će republikanci ako osvoje i samo jedno mjesto, zadržati kontrolu u Senatu i moći da blokiraju većinu prijedloga novog predsjednika Džoa Bajdena.

Dio republikanaca strahuje da bi Tramp govoreći o izbornoj prevari na političkim skupovima mogao naštetiti svojim stranačkim kolegama jer će glasači pomisliti da je sistem namješten i odlučiti da ne izađu na izbore.

Republikanci u Senatu trenutno imaju 50 mjesta, a demokrate 48 od ukupno 100.

Ukoliko demokrate dobiju oba mjesta na izborima 5. januara biće izjednačeni s republikancima, i u tom slučaju će presudan glas biti glas buduće potpredsjednice Kamale Haris.

Potpredsjednik SAD je formalno predsjedavajući Senata, ali glasa samo u slučaju kada je broj glasova izjednačen.

Danas objavljeno

Novo ludilo na australijskim aerodromima: “Skandal”, “odvratno”, “zlostavljački”

M.

Crni rekord: U BiH 3.342 slučaja zaraze koronavirusom, preminulo 39 osoba

M.

Čerkez: Situacija sve teža, uskoro nova pravila

M.

Ostavite komentar