24. Augusta 2019.

Tramp ima novi plan za Grenland

Big Portal

Tramp ima sve veće strateško i ekonomsko interesovanje za tu dansku teritoriju.

U pismu koje je Stejt department uputio Kongresu, osnivanje konzulata u Nuuku deo je plana američke spoljne politike da poveća prisustvo na Arktiku, prenosi AP.

“SAD imaju strateški interes za unapređenje političkih, ekonomskih i komercijalnih odnosa širom arktičkog regiona”, navodi se u pismu upućenom kongresnom Odboru za spoljne poslove.

Kako se navodi, stalno diplomatsko prisustvo omogućilo bi SAD da zaštiti osnovne kapitalne jedinice na Grenlandu i istovremeno razvije dublje odnose sa grenlandskim zvaničnicima i društvom.

U pismu se navodi da će konzulat biti “ključna komponenta napora SAD za povećanje američkog prisustva na Arktiku i da će poslužiti kao efikasna platforma za unapređenje američkih interesa na Grenlandu”.

Tramp je prošle nedelje izazvao diplomatski spor sa Danskom, nakon što je predložio da SAD kupe Grenland, što je danska vlada odbila.

SAD su otvorile konzulat na Grenlandu 1940. godine nakon nacističke okupacije Danske, a koji je zatvoren 1953. godine. Novi konzulat otvoren je 1954. godine u prestonici Grenlanda.

Stejt department je naveo da je već odredio službenika za poslove iz američke ambasade u Kopenhagenu, a sada planira da zaposli lokalno osoblje na Grenlandu do jeseni, ili ubrzo nakon toga.

Očekuje se da će u konzulatu do 2020. godine biti sedam zaposlenih.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare