Tramp ili Bajden- prvi rezultati noćas poslije 2 časa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tramp ili Bajden- prvi rezultati noćas poslije 2 časa

Građani SAD na predsedničkim izborima biraju između aktuelnog šefa države, republikanca Donalda Trampa i kandidata demokrata Džozefa Bajdena kome ankete i kladionice daju prednost.

Bajden: Vreme je da Tramp spakuje kofere

“Danas možemo da okončamo mandat čoveka koji nije uspeo da zaštiti ovaj narod. Kad Amerika glasa Amerika će se i čuti. Kada se Amerika čuje, verujem da će poruka biti glasna i jasna. Vreme je da Donald Tramp spakuje kofere i ode kući”, poručio je Bajden.

Tramp optimista, Bajden poručuje da treba ojačati kičmu države

Američki predsednik Donald Tramp ponudio je na dan izbora samo blagi optimizam, rekavši da će pobedu proglasiti “samo kada pobedi”. Njegov protivkandidat Džozef Bajden stigao je u rodni Skrenton u Pensilvaniji, sa porukom da je Ameriku izgradila srednja klasa, a ne Volstrit, i da zato treba da “ojačamo kičmu ove zemlje”.

“Nema razloga da igramo igre. Gledam na to kao da postoje veoma, veoma solidne šanse da pobedim ovde. Ne znam kako mi procenjuju šanse”, rekao je Tramp u intervjuu za “Fox & Friends”, na koji je kasnio 45 minuta, prenosi CNN.

A nešto ranije je rekao: “To što ne zvučim kao tipičan političar iz Vašingtona je zato što nisam političar. Ne igram po pravilima Vašingtona. Izabran sam da se borim za vas i ja se borim jače nego iko pre mene. Džoa Bajdena plaćaju velike kompanije i veliki i moćni mediji. Zato ne verujem da će pobediti”.

Ranije glasalo skoro 100 miliona ljudi

Na američkim predsedničkim izborima pre izbornog dana glasalo je 99.657.079 birača, od čega 35.720.830 lično, a 63.936.249 poštom, saopštila je organizacija Američki izborni projekat nakon što je u ponedeljak u 22 sata završeno rano glasanje.

To je čak 72,3 odsto od ukupnog broja birača koji su glasali na predsedničkim izborima 2016. godine, kada je pravo glasa iskoristilo 138 miliona Amerikanaca.

Pre četiri godine do izbornog dana je glasalo nešto više od 47 miliona birača.

Partijsko registrovanje birača moguće je u 20 saveznih država i prema podacima Američkog izbornog projekta pravo ranog glasanja više su koristili oni koji su se prijavili u Demokratskoj partiji.

U tih 20 država glasalo je 21.933.227 birača registrovanih kod demokrata, 14.888.110 onih koji su registrovani u Republikanskoj partiji i 11.928.894 birača koji se nisu registrovali partijski.

Pravo ranog glasanja najviše je korišćeno u Kaliforniji, gde su glasala 12.090.534 birača, a slede Teksas sa 9.719.110 i Florida sa 8.974.896 birača.

(N1)

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar