9. Januara 2022.

Tragična životna priča prve i najljepše misice Jugoslavije: Bajkovit život okončala smrtonosnom dozom

Big Portal

Ta djevojka je bila prelijepa Nikica Marinović, koja je na ovom takmičenju kao prva predstavnica tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, osvojila senzacionalno drugo mjesto i postala prva pratilja Indijke Reite Farije.

Na izboru se, navodno,našla slučajno. U vrijeme kada se organizovao izbor za Miss Jugoslavije, ženski časopis “Bazar” preuzeo je organizaciju. Međutim, glavna urednica nije bila zadovoljna prijavljenim kandidatkinjama i krenula je u potragu za anonimnim djevojkama.

Srela je Nikicu Marinović, tada još uvijek maloljetnu učenicu dubrovačke Ekonomske škole. Jedva je uspjela da nagovori njene konzervativne roditelje da je puste na takmičenje, a i sama Nikica je bila takva – dugo vremena se ustručavala da se skine u dvodijelni kupaći kostim. Popustila je tek nakon što su na nju utjecali tadašnji vlasnici licence za Miss svijeta.

U Londonu su je dočekali poput vanzemaljca koji je došao preko “željezne zavjese” – bila je prva miss iz zemalja socijalističkoga bloka. Umjesto očekivane partizanke – muškobanjaste djevojke u vojničkom šinjelu i gojzericama, pred njih je zabljesnula prava ljepotica.

Nikica Marinović - Wikidata

U Londonu je osvojila drugo mjesto i postala prva pratilja Indijke Reite Farije. Drugo mjesto izazvalo je negodovanje kod javnosti, jer su smatrali da je Nikica trebalo da pobijedi. Razvila se i teorija zavjere koja nikada nije dokazana.

Nikica se nakon trijumfa na izboru za Miss svijeta preselila u Beograd. Odbila je slavnog režisera Roberta Roselinija koji joj je nudio ulogu u svom filmu, ali Nikica je smatrala da nije spremna za Holivud.

Njeno srce je osvojio beogradski književnik i režiser Vuk Vučo s kojim je dobila sina Đorđa. Taj brak je trajao manje od pet godina, a nakon razvoda, ponovno su je opsijedali udvarači.

Nikica je imala butik u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu i mnogi su dolazili samo kako bi je vidjeli. A onda joj se, u jednom trenutku izgubio trag. Pričalo se da se bori s depresijom, da je često na psihijatriji, a govorilo se kako je ostala bez novca, pa se potpuno povukla i bila vrlo usamljena.

Živjela je daleko od očiju javnosti, prekinula je i kontakte s najbližim prijateljima…U novembru 2008. ponovno se našla na naslovnim stranama.

Nikica je popila smrtonosnu dozu tableta za spavanje ne ostavivši za sobom oproštajno pismo ni poruku iz koje bi se moglo zaključiti zašto je počinila samoubistvo. Imala je 61 godinu.

Izvor: Stil.kurir.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare