Tragičan rekord u Italiji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tragičan rekord u Italiji

U Italiji je u jednom danu otkriveno više od 35 hiljada novozaraženih koronavirusom i zabeležen tragičan rekord preminulih – 580 u roku od 24 sata.

Još od aprila, na vrhuncu prvog talasa pandemije, nije bilo toliko žrtava kovida-19 u jednom danu.

Indikator brzine širenja zaraze Rt je poslednjih dana stabilan, mada još visok i zavisno od regije kreće se između 1,5 i 2, što je slučaj u regiji Lombardija.

Indikator Rt se računa na osnovu 21 parametra koji pokazuje epidemiološko stanje, a jedna zona smatra se sigurnom od zaraze kada je Rt ispod 1.

Italijanski mediji prenose reči predsednika Visokog instituta za zdravstvo (VIZ), Silvija Brusafero, koji tvrdi da pooštrene vladine mera koje su na snazi od prošle sedemice daju prve rezultate.

Po njegovim rečima, ključno za zaustavljanje širenja zaraze je individuano ponašanje, odnosno pridržavanje osnovnih mera zaštite: držanje fizičke distance, izbegavanje okupljanja i lična higijena.

Dnevni list “Il fato Kotidijano” piše da se ubrzano pune odeljenja intenzivne nege gde je trenutno skoro 3.000 zaraženih pacijenata.

U reportaži o stanju u kovid-bolnicama opisuje situaciju u severnoj regiji Lombardija gđe je u poslednja 24 sata zabeleženo 11 hiljada novozaraženih.

List prenosi reči direktora bolnice u gradu Komo koji tvrdi da su na granici izdržljivosti, a bolnice pred kolapsom.

B92

Danas objavljeno

Oluja u Dalmaciji: Jak vjetar, visoki talasi, pa čak i snijeg

M.

Tenzije na nebu: Kineski avioni iznad Tajvana – panika na ostrvu

M.

Usporen saobraćaj kroz Prijedor; U Kozarskoj Dubici voda prodrla u podrume

M.

Ostavite komentar