Tragedija u rudniku: Jedan rudar poginuo, šest se vode kao nestali - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tragedija u rudniku: Jedan rudar poginuo, šest se vode kao nestali

Spasioci su danas pronašli beživotno telo jednog rudara u oknu malog rudnika u državi Koahila na severu Meksika, dok se još šesto rudara vode kao nestali.

Rudar je nastradao nakon rušenja svoda i prodora vode u okno rudnika, a u toku je potraga za još šestoricom koji se vode kao nestali, prenosi AP.

U toku je ispumpavanje vode iz rudarskog okna, a tim od 28 profesionalnih spasilaca sa obučenim psima traga za nestalima.

„I dalje važi pravilo da ovi rudnici rade u jadnim uslovima. Decenijama se dozvoljava da ovakvi rudnici rade i to u skladu sa zakonom“, napisala je grupa rođaka rudara koja je prijavila da je od 2006. godine oko 100 rudara izgubilo život zbog loših bezbednosnih uslova.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador potvrdio je da se dogodila nesreća i da je nakon obružavanja svoda prodrla voda i potopila okno.

Ovo pitanje je veoma važno za Lopeza Obradora, koji je, s jedne strane obećao pravdu porodicama rudara, a s druge povećavavao količine uglja koji država kupuje za sagorevanje u elektranama, ocenjuje AP.

Lopez Obrador podržava upotrebu fosilnih goriva poput mazuta, dizela i uglja, što ga je dovelo u sukob i sa brojnim državnicima u svetu, dodaje američka agencija.

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Vanja A

Ostavite komentar