7. Januara 2022.

Toyota u Tokiju nastupa s GR GT3 konceptom i „naoštrenim“ GR Yarisom

Big Portal

GR Yaris se smatra jednim od najboljih hečbeka ikada kreiranih u smislu vrhunskih performansi, dok Supru mnogi kritikuju zbog BMW „korena“. Ipak, ne može joj se poreći da je krajnje privlačna za vožnju. Novi GR 86 je upravo pristigao, a na redu je i GR Corolla. Pored toga, najavljen je dolazak novog električnog sportiste.

I to nije sve, jer japanski proizvođač planira nešto novo i prilično misteriozno. Dotični model će se pojaviti na Salonu automobila u Tokiju kasnije u toku ovog meseca, a reč je o GR GT3. Pored priloženog „tizera“, jedino što je Toyota obelodanila je da se radi o „konceptu namenjenom trkama, koji u sebe ima utkano znanje i rafinirane tehnologije koje je TGR razvio unutar auto-moto sporta“.

Dakle, bezbedno je reći da se radi o mašini rezervisanoj za trkačku stazu, ali o čemu je konkretno reč? Čini se da dotični koncept nema „rođačkih veza“ sa Suprom ili 86. Dugačka hauba i iskošena linija krova podsećaju na Mercedes-AMG GT Coupe, dok drugi detalji evociraju na 911 GT3 RS, poput ventilirajućih prednjih lukova točkova i masivnog zadnjeg krila. Što se pogona tiče, detalji takođe nisu poznati, mada ne bismo bili iznenađeni da se radi o hibridnom sklopu, pozajmljenom od GR010 Hybrida ili budućeg GR Super Sporta.

Kada je u pitanju drugi „tizer“, on predstavlja „temeljno modifikovani“ GR Yaris, koji može ali ne mora biti povezan s „naoštrenim“ primerkom koji je testiran 2021. na Nirburgringu. Moguće je da je reč o GRMN verziji „hot heča“ s pogonom na sve točkove. Iz onoga što možemo da vidimo, čini se da se nazire hauba od ugljeničnih vlakana s ventilacionim otvorom, proširena karoserija, a tu je i neizbežno zadnje krilo.

Toyotin štand na salonu u Tokiju će zaokružiti GR Heritage Parts, koji je ranije predstavio delove za A70 i A80 Supre, kao i 2000GT. Katalog novih komponenti za klasične modele je proširen, tako da sada pored sportskih modela uključuje i Land Cruiser serije 40.

Vrele Gume

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare