Toyota u Poljskoj pravi novi 2,0-litarski motor - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Toyota u Poljskoj pravi novi 2,0-litarski motor

Uporedo s povećanjem prodaje hibridnih vozila u Evropi, rastu i Toyotina ulaganja u lokalne proizvodne pogone.

Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP), u mestu Jelč-Laskovice, počela je proizvodnju novog dvolitarskog benzinskog motora.

Motor pripada novoj porodici pogonskih sistema Toyota New Global Architecture (TNGA) i opremaće hibridne modele Toyota Corolla i osnovni benzinski model RAV4.

Proizvodnja počinje ubrzo nakon nedavne najave da će sestrinska fabrika TMMP-a u Poljskoj (Valbržih) dodati e-CVT menjač postojećoj proizvodnji, počevši od 2021. godine

Savremeni dvolitarski, četvorocilindrični TNGA motor može da komunicira sa e-CVT-om u hibridnim pogonskim sistemima ili da radi samostalno u konvencionalnom pogonu.

Ovaj novi Toyota Dynamic Force Engine koji radi u Atkinson ciklusu ima povećan kapacitet, visoku toplotnu efikasnost i rad na nižim temperaturama.

Kao rezultat toga, hibridno električno vozilo (HEV) postiže izuzetno dobre nivoe NOx, koje su za 91,6% niže od granice Euro 6 za ekvivalentni benzinski automobil.

Nova linija za proizvodnju 2,0-l TNGA motora predstavlja ulaganje od oko 90 miliona evra, a izgrađena je u skladu sa Toyotinom novom globalnom arhitekturom i odlikuju je napredna automatizacija, povećane performanse i poboljšana ergonomija za radnike na traci.

Foto: Toyota promo

Do sada su Toyotina ukupna ulaganja u Poljskoj premašila milijardu evra.

“Menjamo i pripremamo naše fabrike u susret evoluirajućim tržišnim trendovima koji pokazuju porast ugradnje hibridnih električnih pogona s niskom emisijom. Nastavljamo da gradimo evropski centar za hibridne tehnologije, neprestano povećavajući svoj udeo u elektrifikovanoj automobilskoj industriji”
, rekao je predsednik Toyotinog poljskog odeljenja Eiji Takeiči.

TMMP poseduje i upravlja s dva proizvodna pogona smeštena u Donjoj Šleziji. Uz proizvodnju e-CVT-a za hibridne automobile s niskom emisijom koji rade sa 1,8-litarskim motorom, fabrika u Valbržihu proizvodi 1,0-litarske benzinske motore, kao i manuelne i poluautomatske prenose.

Godišnji proizvodni kapacitet TMMP-a u Walbrzychu iznosi 175.000 e-CVT-a za hibridne sisteme, 285.000 motora i 633.000 prenosnih sistema.

Fabrika u mestu Jelč-Laskovice proizvodi 1,5-l benzinske motore.

TMMP snabdeva druge Toyotine fabrike za montažu automobila kojima upravlja Toyota Motor Europe: u Češkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Turskoj i Rusiji. Fabrike koje snabdeva TMMP izvan Evrope nalaze se u Južnoj Africi i Japanu.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Potrošnja koju pokazuje putni računar nije tačna

V.R.

Red Bull F1, Lamborghini Huracan i Nissan GT-R

V.R.

Automatski mjenjači: Da li treba povući ručnu prije isključivanja automobila?

V.R.

Ostavite komentar