9. Februara 2022.

Toyota smanjuje proizvodnju za još pola miliona vozila

Big Portal

Kompanija će proizvesti 8,5 miliona vozila u fiskalnoj godini koja završava 31. marta, što je ispod ranije planiranih devet miliona, naveo je u saopštenju najveći svjetski prodavac automobila, koji je zabilježio pad operativnog profita od 21 odsto u posljednja tri mjeseca 2021, prenosi Rojters.

“Ne očekujemo da će se neravnoteža na tržištu čipova brzo riješiti, a nepredvidiv je i dalji tok pandemije virusa korona. Smatramo da će se neizvjesnosti nastaviti i u narednoj poslovnoj godini”, rekao je novinarima zvaničnik Toyote.

Kao i drugi veliki globalni proizvođači automobila, Toyota, koja je na početku kompanijske poslovne godine očekivala da će proizvesti 9,3 miliona vozila, bila je prinuđena da smanji proizvodnju jer je kovid pandemija izazvala haos u svjetskom lancu snabdijevanja. To je kompaniju primoralo da sreže proizvodne troškove kako bi “izvukla” veći profit po vozilu.

Toyotina nastojanja da poveća marže poduprla je snažna tražnja na njenim ključnim tržištima kao što su Kina, Sjedinjene Američke Države i Evropa, što joj je omogućilo da podigne cijene i smanji podsticaje koje nudi kako bi namamila kupce.

Kompaniji je takođe išao na ruku slabiji kurs jena koji je povećao iznos njene zarade u inostranstvu preračunat u domaćoj valuti.

Toyota je ostala pri svojoj procijeni dobiti za cijelu godinu od 2,8 biliona jena (24,3 milijarde dolara). Operativni profit kompanije od 784,4 milijarde jena (6,79 milijardi dolara) u tromjesečju okrobar-decembar bio je veći od prosječne prognoze devet analitičara koje je anketirala kompanija Refinitiv, a koji su očekivali 716,8 milijardi jena (6,2 milijarde dolara).

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare