Toyota rekordno u Evropi - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Toyota rekordno u Evropi

Hibridno-električni modeli sada predstavljaju 59 odsto ukupne evropske prodaje.

Toyota Motor Europe (TME) je u prva tri kvartala 2021. godine prodala ukupno 864.904 vozila marke Toyota i Lexus, beležeći tako rast od 21% u odnosu na isti period prošle godine, kao i 3% veću prodaju u odnosu na 2019.

U ovom periodu TME je nadmašio ukupan rast zabeležen na evropskom automobilskom tržištu, a njen tržišni udeo dostigao je rekordnih 6,7%, što je povećanje od 0,6 procenata u odnosu na prošlu godinu.

Prodaja hibridno-električnih vozila porasla za 36%, dostigavši 59% ukupnog plasmana.

Koje modele su Evropljani najviše kupovali

Kada je reč o pojedinačnim brendovima u okviru kompanije, prodaja vozila marke Toyote porasla je za 21%, na 805.181 automobil u periodu januar – septembar 2021. godine, čime je dostignuto učešće na tržištu putničkih automobila od 6,4%, uz rast na godišnjem nivou od 0,7 procentnih poena.

Najprodavaniji modeli marke su Yaris, vozila Corolla game i RAV4, koji predstavljaju 57% ukupnog plasmana, uz učešće hibridno-električnih modela od 78%.

Ukupan Toyotin obim prodaje hibridnih automobila povećan je za +38% u odnosu na isti period prošle godine, na 470.712, čineći 59% ukupne prodaje brenda.

Lexus je u ovom periodu prodao 59.723 automobila, što je povećanje od +17% u odnosu na prošlu godinu.

Ponuda SUV vozila RX, NX, UX, GX i LX predstavljala je 86% ukupne prodaje, sa učešćem SUV hibrida od 60%.

Najveći međugodišnji rast prodaje ostvarili su modeli LC (+113%), LS (+41%) i UX (+40%), koji je dobio novu verziju UX 300e s potpuno električnim pogonom.

Gama modela ovog brenda dodatno je proširena aktuelnim lansiranjem novog SUV-a sa oznakom NX, u hibridno-električnoj i Plug-in hibridno-električnoj verziji.

Danas objavljeno

Test: Mercedes Benz EQA – ulaznica u svijet budućnosti

Vanja A

Opel Astra Sports Tourer njemačka varijanta Peugeota 308 SW

Vanja A

Honda predstavila inteligentna rješenja za “društvo bez sudara”

Vanja A

Ostavite komentar