Toyota napravila 30 miliona automobila u svojim fabrikama u SAD - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Toyota napravila 30 miliona automobila u svojim fabrikama u SAD

Iako prodaje vozila u SAD već više od 60 godina, prelomni momenat se dogodio 1986. kada je Toyota počela da izrađuje automobile sopstvenoj američkoj fabrici. Prvi model koji se zakotrljao sa proizvodnih traka u Americi bila je Corolla.

Posle 35 godina, Toyota ima čak 10 fabrika u SAD, a ukupno 14 na severnoameričkom kontinentu, a nedavno je proizveden i 30-milioniti automobil u Americi.

Kako piše B92, jubilarni primerak bila je Toyota Sienna, izrađena u pogonu Prinston u Indijani. Inače, ovaj model se smatra jednom od Toyota koje su najviše prilagođene ukusu i potrebama američkog kupca. Nastao je u dizajnerskim studijima u Kaliforniji i Mičigenu, a konstruisan u Toyotinom razvojno-istraživačkom centru u Mičigenu.

Nakon 30 miliona automobila napravljenih na američkom tlu, Toyota najavljuje nova ulaganja u fabrike u Sjedinjenim Državama. Sve je to deo njene razvojne strategije koja podrazumeva investiranje 13 milijardi dolara u periodu od 2017. godine i otvaranje 6.500 novih radnih mesta. Samo u fabriku u Inidijani je uloženo 1,3 milijarde dolara u nove mašine i tehnologije, uz stvaranje uslova za upošljavanje 550 radnika.

Izvor:B92.net
Foto:Toyota

Danas objavljeno

Toyota Hilux GR Sport

Vanja A

F1 u Singapuru do 2028.

Vanja A

Smartfon nebjezbedan u vožnji, a šta je sa ekranom multimedijalnog sistema?

Vanja A

Ostavite komentar