Toyota kreće u potpunu elektrifikaciju – prvi SUV na struju stiže 2022. - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Toyota kreće u potpunu elektrifikaciju – prvi SUV na struju stiže 2022.

Poslije dominacije na tržištu hibridnih modela, Toyota se okreće čisto električnim vozilima.

Najveći svetski proizvođač automobila predstavio je na šangajskom auto-salonu koncept bZ4X kao uvod u prvi produkcijski SUV na struju, koji će u suštini biti električni RAV4.

Nakon što je decenijama bila posvećena razvoju i unapređenju hibridnih i plug-in hibridnih modela, Toyota će pokušati da se nametne kao jak igrač na tržištu potpuno električnih vozila.

Foto: Toyota promo

Toyota bZ4X Concept poseduje prepoznatlji dizajn karakterističan za aktuelnu generaciju SUV vozila ovog proizvođača (RAV4, C-HR…).

Spoljašnjost obiluje izlomljenim linijama, dok su svetlosne grupe svedene na tanke LED trake.

Na bočnim stranama koncepta ističu se naglašeni lukovi oko točkova.

Foto: Toyota promo

“Kokpit” je očekivano potpuno digitalizovan, sa velikim centralnim ekranom i digitalnom instrument tablom, koja je izdignuta i pomerena ka vetrobranskom staklu, pa vozač na nju gleda preko vrha volana, slično kao u novim modelima marke Peugeot.

Zanimljivo je da je Toyota na promotivnim fotografijama prikazala i verziju sa futurističkim upravljačem koji nije kružnog oblika. Ovaj “volan” mogao bi da se nađe i u produkcijskoj verziji automobila na pojedinim svetskim tržištima.

Foto: Toyota promo

Toyota nije objavila specifikacije koncepta, a sudeći prema fotografiji zadnje klupe, čini se da će putnici koji sede pozadi imati sasvim dovoljno mesta za noge.

U ovoj fazi nisu poznati ni detalji o motorizaciji, osim da je u pitanju baterijski električni pogon.

Kako se navodi, serijski model će standardno imati pogon na sva 4 točka, što implicira da će automobil posedovati dva elektromotora – svaki na po jednoj od osovina.

Koncept bZ4X je postavljen na e-TNGA mehaničku platformu namenjenu električnim modelima, na čijem razvoju je učestvovao i Subaru.

Kako se navodi, produkcijska verzija će se izrađivati u Japanu i Kini, a automobil u prodajne salone širom sveta stiže polovinom 2022.

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

B92.

Danas objavljeno

Modeli automobila starih pet godina kojima najsporije pada vrijednost

Vanja A

Bez straha od mraka: Intelli-Lux LED® svjetla iz Opela

Vanja A

Novi Range Rover stigao u modernijem ruhu, tehnološki napredniji nego ikada ranije

Vanja A

Ostavite komentar