Toyota GR Supra sa 2.0 turbo-benzincem: 0-100 km/h za 5,2 s - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Toyota GR Supra sa 2.0 turbo-benzincem: 0-100 km/h za 5,2 s

Pored prvobitnog 3.0-litarskog šestocilindraša, kupci u Evropi moći će da izaberu i nešto slabiju opciju sa 4-cilindarskim agregatom.

Godinu dana nakon svetskog debija GR Supre, Toyota najavljuje novi, 2.0-litarski motor sa turbopunjačem. Uz već etabliranu 3.0-litarsku turbo jedinicu sa šest cilindara u liniji, novi motor u ponudi će obezbediti beneficije na polju dinamike i dovesti GR Supru do šireg kruga klijenata, kažu u japanskom proizvođaču.

Nova verzija raspolaže sa 190 kW (258 KS), a maksimalan obrtni moment je moćnih 400 Nm, čime se omogućava ubrzanje iz stanja mirovanja do 100 km/h za samo 5,2 sekunde i maksimalna (elektronski ograničena) brzina od 250 km/h.

Emisije CO2 iznose od 135 do 144 g/km (vrednosti u skladu sa NEDC), odnosno 156 do 172 g/km (rezultati sa WLTP mernim standardom).

Dinamičke beneficije

Foto: Toyota promo

Manje dimenzije i umanjena masa novog motora donose posebne pogodnosti na polju dinamike automobila. Kada se radi o osnovnom modelu, 100 kg je lakši od svog 3.0-litarskog prethodnika.

I, pošto je motor kompaktniji, pozicioniran je bliže sredini vozila, što omogućava idealan odnos mase prednjeg i zadnjeg dela od 50:50. To doprinosi boljoj reakciji i agilnosti vozila.

Foto: Toyota promo

Kao i verzija 3.0, i nova 2.0-litarska GR Supra postiže isti “zlatni odnos” za optimalan učinak prilikom upravljanja – kvalitet definisan odnosom između dimenzija međuosovinskog rastojanja i rastojanja između točkova automobila.

Za sve GR Supra modele, ovaj odnos je 1.55, unutar idealnog opsega.

Fuji Speedway ograničeno izdanje

Foto: Toyota promo

Prilikom lansiranja na tržište, nova 2.0-litarska GR Supra biće u ponudi u ekskluzivnom ograničenom izdanju Fuji Speedway. Ta GR Supra ističe se jedinstvenom metalik belom bojom karoserije, uz 19-inčne mat crne alu felne, kao kontrast, i spoljne crvene retrovizore.

Kabina je ukrašena detaljima od ugljeničnih vlakana na kontrolnoj tabli, kao i jarko crvenim i crnim alkantara presvlakama. Izbor boja podseća na originalne boje koje simbolizuju TOYOTA GAZOO Racing.

Foto: Toyota promo

Kada je reč o sadržaju opreme, GR Supra Fuji Speedway takođe dolazi sa svim elementima Connect i Sport paketa.

Fuji Speedway izdanje je namenjeno samo za lansiranje 2.0-litarske verzije na tržište, uz ograničenu produkciju od svega 200 primeraka u Evropi.

Danas objavljeno

Koliko često gledate u ovaj mjerač na instrument tabli i zašto je to važno?

V.R.

Kada ni Mini nije dovoljno mini

V.R.

Počeli testovi modela Piech GT

V.R.

Ostavite komentar