29. Jula 2022.

Totalni rat? Umiješana Kina

Big Portal

To je izjavio zamenik generalnog sekretara Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) Grigorij Logvinov.

“Sada je postalo potpuno očigledno da su informacione tehnologije počele da se koriste u vojne svrhe, a medijski prostor se pretvorio u poligone i bojna polja. Protiv jedne od država, osnivača ŠOS-a, protiv Rusije, pokrenut je totalni hibridni rat koji već počinje da se preliva na Kinu

Logvinov je istakao da se u protekle dve decenije antagonizam sa Zapada samo pojačao, posebno nakon nereda u Kazahstanu u januaru ove godine, kada je ŠOS zajedno sa Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) podržao legitimne vlasti republike.

Diplomata dodaje da je u završnom protokolu nakon konsultacija informativnih službi ministarstava spoljnih poslova zemalja-članica ŠOS-a u aprilu ove godine konstatovano da je neophodno da se obrati pažnja na problem suprotstavljanja lažnim informacijama.

Šangajska organizacija za saradnju je evroazijska politička, ekonomska i bezbednosna organizacija osnovana 2001. godine u Šangaju od strane lidera Kine, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana.

Izuzev Uzbekstana, sve ostale države su bile članice Šangajske petorke (osnovane 1996.), a nakon prijema Uzbekistana 2001. organizacija je dobila sadašnje ime. Indija i Pakistan pridružili su se organizaciji 2017. godine. Na samitu ŠOS u Dušanbeu u septembru 2011. godine započeta je procedura prijema Irana u organizaciju i pružanja statusa partnera u dijalogu Egipta, Katara i Saudijske Arabije. Belorusija je ove godine podnela zvaničan zahtev za pristupanje ŠOS u svojstvu punopravnog člana.

Samit ŠOS održaće se u septembru 2022. godine u Samarkandu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare