18. Augusta 2019.

Totalni kolaps u zdravstvu: Veće plate ili štrajk

Big Portal

Zdravstveni sektor je u kolapsu. Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, potrošnja u zdravstvu u BiH je iznosila 2 milijarde i 800 miliona maraka, što je za skoro 300 miliona maraka više u odnosu na 2013. godinu.

Stručnjaci podsjećaju da je stanje gore, jer obaveze, uprkos velikoj potrošnji, enormno rastu.

Slobodan Stanić, bivši ministar zdravstva Srpske, napominje da su neophodne reforme, ali koje će krenuti od ministarstva zdravlja.

U 2017. godini u BiH je više od polovine ukupne potrošnje za zdravstvo utrošeno na usluge liječenja i rehabilitacije, dok je jedna četvrtina sredstava utrošena na medicinska sredstva.

Na preventivnu njegu, te druge programe utrošeno je 1,9 posto ukupnih sredstava za zdravstvo. Što se tiče zdravstvenih usluga, pacijenti koji dolaze na banjalučki Univerzitetsko – klinički centar iz cijele RS, kažu da su osobljem uglavnom zadovoljni.

Upravo česte nestašice lijekova i osnovnih sredstava za rad otežavaju posao medicinskom osoblju. Najveću odgovornost snose medicinski radnici koji i održavaju zdravstvo na aparatima.

Iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu Srpske kažu da se svi trude da pacijenti ne osjete probleme u zdravstvenom sektoru, ali da je naknada koju dobijaju za taj trud preniska. Sve je na kraju rezultovalo poslednjim udarcem na zdravstveni sektor, a to je odlazak radne snage.

Svi sindikati iz Republike Srpske su najavili generalni štrajk na jesen ukoliko se plate medicinarima ne povećaju za 30 odsto.

Trenutno, medicinska sestra u Srpskoj ima prosječnu platu bez dežurstava oko 900 konvertibilnih maraka, dok doktor specijalista i sa dežurstvima ne prelazi dvije hiljade maraka.

(BN TV)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare