10. Decembra 2022.

Totalni haos: Radnici neće u Teslu

Big Portal

Nemački pogoni Tesle su u velikim problemima, a razlog je, verovali ili ne, nedostatak radne snage. Evropska gigafabrika je trebalo da zapošljava čak 12.000 radnika, a trenutno u njoj radi tek 7000. Zbog toga se ne može postići optimalni intenzitet proizvodnje, a u budućnosti bi moglo da bude i gore.

Neimenovani izvor je za Wired izjavio da je u fabrici “totalni haos“ te da su neki radnici duže na bolovanju nego što su radili, odnosno da su u poslednih šest meseci radili tek nekoliko nedelja.

A epilog su loši proizvodni rezultati, odnosno niska produktivnost, navodi Index.hr. Teslin plan je bio da do kraja ove godine nedeljno proizvodi 5000 primeraka Modela Y, a trenutno nisu u mogućnosti da ostvare ni pola planirane količine – u oktobru su proizvodili intenzitetom od 2000 primeraka.

Time su nemački pogoni osetno podbacili u odnosu na ostale gigafabrike. Giga Shanghai je do 20.000 primeraka stigao za 100 dana, Giga Texas za 151 dan, a Giga Berlin tek nakon 187 dana. Podsetimo, Giga Berlin je s radom počeo u martu ove godine.

Zašto Tesla nije radnicima privlačna?

Odgovor je veoma jednostavan. Nemačka autoindustrija je jedna od najsnažnijih na svetu, ali i najprofitabilnijih, pa radnici imaju odlične uslove. Očigledno ne i u Tesli jer u nemačkom sindikatu metalaca IG Metall tvrde da su u Tesli plate manje 20 posto. Takođe, u ovoj nemačkoj regiji nezaposlenost je veoma niska.

“Svuda postoji manjak kvalifikovanih radnika”, rekao je za Wired Holger Bonin, direktor istraživanja na Institutu za ekonomiju rada u Bonu. “Svi koji bi mogli da se zaposle već su zaposleni. Zbog toga je veoma teško popuniti radna mesta.”

Dodatno, radnici koji se zaposle ne ostaju dugo u Tesli. Bivši zaposleni pritom naglašavaju nedostatak iskustva menadžerskog tima i iznenadne promene u obrascima rada kao glavne prepreke, posebno za radnike s decom. Kažu da u Tesli nemaju empatije. Zato brojni radnici svoju karijeru nastavljaju na nekom drugom mestu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare