Toshiba demonstrirala tehnologiju koja će u bliskoj budućnosti isporučiti HDD-ove ogromnog kapaciteta do 30TB - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Toshiba demonstrirala tehnologiju koja će u bliskoj budućnosti isporučiti HDD-ove ogromnog kapaciteta do 30TB

Solid-state memorija sve brže zamenjuju HDD-ove u potrošačkom hardveru, ali čvrsti diskovi i dalje suvereno vlada u odnosu između brzine SSD-a i cene po gigabajtu koja je i dalje izuzetno važna za mnoga preduzeća i klijente u Cloudu.

Zahvaljujući novom zajedničkom partnerstvu kompanija Toshiba, SDK i TDK na ovom projektu, cene po gigabajtu uskoro bi mogla dodatno da padne.

Specifična tehnologija koju je Toshiba uvela zove se “Microwave Assisted Switching-Microwave Assisted Magnetic Recording” ili “MAS-MAMR”. Japanska kompanija objašnjava da povećanje gustine podataka HDD zahteva prevazilaženje „trileme“ problema: smanjenje fizičke veličine magnetnih zrna na disku, poboljšanje termičke stabilnosti zrna i održavanje performansi snimanja na datoj gustini.

Prevazilaženje ova tri problema odjednom je od Toshibe zahtevalo da izume „bi-oscillation-type spin-torque oscillator device“ koji zrači mikrotalase u „two-layer field generating layer“, kao što je prikazano na dijagramu ispod:

diagram.jpg


Moramo još da čekamo na ovu tehnologiju da bismo se u potpunosti upoznali sa njom, ali očigledno da se u kombinaciji sa novim glavama za snimanje koje je razvio TDK i novim magnetnim medijima koje je razvio SDK, pokazalo da novi drajvovi poboljšavaju performanse snimanja za 6 decibela. To, zauzvrat, omogućava značajno povećanje gustine snimanja u odnosu na prethodne tehnologije.

Toshiba već isporučuje diskove zasnovane na MAMR tehnologiji, ali taj oblik je poznat kao „Flux Control MAMR“ i očigledno nije tako napredan kao nova tehnologija. Toshibini trenutni FC-MAMR diskovi mogu da skladište do 18TB po disku. Nova MAS-MAMR tehnologija bi mogla da omogući Toshibi da počne da isporučuje diskove „velikog kapaciteta od preko 30TB“, piše Hot hardware.

Međutim, uprkos tome što je Toshiba više puta nagovestila da planira „ranu komercijalizaciju“ MAS-MAMR tehnologije, kompanija nije dala nikakav konkretniji vremenski okvir kada će drajvovi koji donose tu tehnologiju doći na tržište.

Benchmark.

Danas objavljeno

Nothing sprema svoj providni telefon

Vanja A

Tviter kažnjen sa 150 miliona dolara – prodavali privatne podatke korisnika

Zeljka

Dyson razvija robote za sve kućne poslove koje mi ne volimo da radimo

Zeljka

Ostavite komentar