17. Aprila 2024.

Tortilje su sve što vam je potrebno za pripremu odličnog ručka: Dobra vijest da ih je zaista napraviti lako

Domaće, mirisne, ukusne, tople i hrskave tortilje sve su što je potrebno za pripremu odličnog ručka, a dobra je vijest da ih je zaista lako napraviti!

Uz to, trebat će ti još samo jedna veća posuda, tava za pečenje i valjak.

Trebat će ti pet osnovnih sastojaka: brašno, biljno ulje (suncokretovo, maslinovo ili kokosovo ulje), prašak za pecivo, so i topla voda (dovoljno je zagrijati malo vode na šporetu ili u mikrovalnoj pećnici dok ne postane vruća na dodir, ali ne i kipuća).

Ako ti se tijesto za tortilju čini prevlažnim, jednostavno dodaj malo brašna.

Tavu ne trebaš nauljiti, budući da bi brašno koje prekriva tortilje trebalo spriječiti da se tortilje lijepe za tavu.

Ako zaostalo brašno u tavi počne gorjeti, maknite tavu s vatre i upotrijebi suhu krpu za posuđe ili papirnati ubrus te ukloni višak brašna.

Možeš se poigrati i s različitim brašnima: pirovo ili integralno brašno zdraviji su izbor.

SASTOJCI

oštro brašno 3 šoljice

so 1,50 kašikica

prašak za pecivo 1 kašikica

voda 1 šoljica

suncokretovo ulje 0,33 šoljice

POSTUPAK

U zdjeli pomiješaj suhe sastojke, dodaj ulje i vodu te miješaj što više možeš gumenom lopaticom ili kašikom. Ako kod kuće imaš mikser za izradu tijesta, slobodno si olakšaj posao i tijesto zamijesi u njemu!

Kada se tijesto počne formirati, stavi ga na pobrašnjenu površinu i rukama ga mijesi minutu do dvije, dok ne postane glatko.

Nakon što je tijesto pripremljeno, ostavi ga da kratko odstoji oko 10 minuta, nauljeno i pokriveno čistom krpom kako se ne bi osušilo.

Oblikuj kuglice od tijesta, ovisno o željenoj veličini i debljini tortilja. Preporučujemo da tijesto podijeliš na 12 jednakih kuglica, a zatim ih razvaljaš u krug veličine tave.

Tavu zagrij na srednje jakoj vatri. Razvaljanu tortilju položi na tavu i peci ju 30 do 60 sekundi sa svake strane, odnosno dok se ne pojave sitni smeđi mjehurići na površini tijesta.

Premjesti tortilju na čisti tanjir, prekrij ju ubrusom i ostavi sa strane.

Ponovi postupak s preostalim kuglicama tijesta. Ako ti se čini da se tava previše zagrijala i da tortilje prebrzo tamne, obavezno smanji vatru.

Tortilje posluži tople s omiljenim nadjevom.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare