Ljubitelji ovog napitka ne mogu da zamisle dan bez nje, a često je povod za mnoga društvena okupljanja – kafopijama je šoljica ovog ukusnog napitka prilika za razgovor, druženje, uz nju se podijele brige, ali se i nasmije.
Topla, začinjena kafa od bundeve je savršena za hladne jesenje večeri i već nekoliko godina je omiljeni napitak u ovo doba godine, a osim što je ovaj neobični napitak, popularno nazvan pumpkin spice latte, veoma popularan, ukusan je, kaloričan i zdrav.
Ipak, ova jesen je kafi od bundeve donijela konkurenciju: trenutno Instagram gastrozajednicu oduševljava pripremanje kafe s ukusom cimeta – još jednog jesenjeg začina.
Ova kafa izvorno nosi naziv cinnamon roll latte. Kremasta tekstura tečnosti, cimet, miris vanilije i jaki espreso u ovoj kombinaciji osvajaju na prvu, a dobra je vijest i to što je ovu kafu lakše napraviti nego onu od bundeve.
Recept
Sastojci:
2 šolje espresa
2 kašičice ekstrakta od vanilije
2 kašičice mljevenog cimeta
2 šolje mlijeka po izboru (biljnog ili kravljeg)
2 kašičice zaslađivača po želji (šećer, med)
Priprema:
U manju šerpu sipajte mlijeko, zaslađivač po želji, cimet i ekstrakt vanilije, te zagrijte na srednje jakoj vatri. Kada mlijeko zavrije, odmah ga maknite s vatre te prelijte smjesu u šoljice, ali nemojte ih napuniti do kraja. Ako želite, možete malo mlijeka odvojiti i napraviti pjenicu mini-štapnim mikserom za kafu i ostavite je sa strane. Zatim u šoljice sa mlijekom dodajte i prethodno skuvani espreso. Potom po želji na samu kafu dodajte napravljenu pjenicu od mlijeka i sve dekorišite s još malo cimeta u prahu, te poslužite i uživajte u mirisu i ukusu ovog toplog napitka.
Nezavisne.