Kremasta je, slatka i nevjerovatno bogatog okusa, a tajna ove supe krije se u prethodno prepečenim kolutićima mrkve. Priprema traje svega pola sata, a okus je nevjerovatan, posebno ako se u obzir uzme jednostavnost sastojaka. Ovo je jelo koje je prava šteta propustiti.
Potrebni sastojci:
6-8 velikih mrkvi
60 ml maslinovog ulja
prstohvat soli
1,5 l povrtnog temeljca
đumbir, dugačak oko centimetar, oguljen
grančica majčine dušice i plus još malo za dekoraciju
pola luka, nasjeckanog
2 velika češnja češnjaka, nasjeckana
prstohvat svježe mljevenog crnog papra
Priprema:
Ogulite i narežite mrkvu na kolutiće debljine oko centimetra. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, stavite mrkvu i prelijte ju s dvije žlice maslinovog ulja te dobro posolite. Stavite mrkvu u pećnicu te je na većoj temperaturi pecite sljedećih 15 do 20 minuta uz često miješanje.
Dok se mrkva peče, zagrijte temeljac, dodajte đumbir i grančicu majčine dušice i lagano kuhajte 15 minuta.
Luk stavite u lonac srednje veličine s preostalim maslinovim uljem. Dinstajte luk na umjereno jakoj vatri uz često miješanje. Dodajte češnjak, a zatim i mrkvu.
Izvadite đumbir i majčinu dušicu iz temeljca te dodajte temeljac u lonac s lukom i mrkvom. Pustite da zavrije i kuhajte pet do 10 minuta, dok mrkva ne omekša dovoljno za pire.
Uz pomoć štapnog miksera ili blendera smiksajte juhu tako dobijete glatku smjesu. Ako vam se čini pregusta, dodajte još temeljca ili vode te lagano prokuhajte. Posolite i popaprite po ukusu, a za posluživanje ukrasite svježim listićima majčine dušice.
Izvor:tportal.hr
(Dž.S.)