21. Septembra 2022.

Topla čorba od mrkve idealna za jesenje dane!

Big Portal

Ova jela čine sastavni dio domaće kuhinje, te su svima dobro poznata. Tako je kuhani grah pravo tradicionalno jesenje i zimsko jelo. Radi se o jeftinim i jednostavnim jelima, koja nas podsjećaju na dom i porodicu, a za ova jela se kaže da su nastala otprilike u isto vrijeme, kada je izumljen lonac.

Danas ti preporučujemo čorbu sa pečenom mrkvom, koja će sigurno oduševiti sve istinske ljubitelje čorbi!

Od sastojaka ti je potrebno:

  • 700 g mrkve,
  • 1 glavica bijelog luka,
  • 1 glavica crvenog luka,
  • 2-3 cm korjena svježeg đumbira,
  • 1 kašičica šarenog bibera u zrnu,
  • 1 l pilećeg temeljca, povrtne supice ili vode,
  • morska so,
  • malo maslinovog ulja,
  • 50 ml slatke pavlake.

Način pripreme:

Mrkvu isjeckaj na štapiće i rasporedi na pleh, na papir za pečenje, u jednom sloju. Mrkvu premaži sa malo maslinovog ulja, posoli i peci u rerni na 200 stepeni, otprilike 15 minuta. Zatim, dodaj isjeckan crveni i bijeli luk i nastavi peći još 20 minuta, dok mrkva ne porumeni.

Pečenu mrkvu stavi u šerpicu, dodaj bijeli luk, još 2-3 cm korjena svježeg đumbira, a zatim uspi supicu i kuvaj otprilike 15 minuta. Nakon toga, izvadi đumbir i miksaj ga u blenderu, a potom vrati u šerpu. Dodaj još malo vode, do željene gustine, te kuvaj još otprilike 5 minuta. Dodaj soli i bibera po želji.

Čorbu od mrkve možeš ukrasiti sa malo pečene mrkve, te slatkom pavlakom, kao i sjemenkama, što će dodatno upotpuniti uživanje u ovom ukusnom, zimskom jelu! Ukoliko voliš da dodaš limun u čorbice, ova je idealna za to.

Potraži još odličnih i ukusnih jela u rubrici 

Ultra ukusno!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare