17. Februara 2020.

Tope se u ustima: Kremaste i sočne njoke

Big Portal

U SOSU OD PARADAJZA

Potrebno je:

* kašičica maslinovog ulja

* crni luk

* 2 čena belog luka

* crvena paprika

* 400 g pelata

* 500 g njoka

* kašičica sušenog ili šaka svežeg bosiljka

* 125 g mocarele

Zagrejte ulje u tiganju i pet minuta pržite iseckani luk i sitno iseckanu papriku. Ubacite iseckani beli luk, pržite ga minut, pa dodajte pelat. Kuvajte otprilike 10 minuta, povremeno mešajući. Skuvajte njoke prema uputstvu, pa ih ubacite u sos. Posolite, dodajte iseckani bosiljak i sipajte u veliku vatrostalnu posudu. Pospite njoke rendanom mocarelom i pecite do deset minuta, sve dok sir ne dobije zlatnu boju.


SA RIKOTOM I SLANINOM


Potrebno je:

* 250 g rikota sira

* žumance

* 50 g brašna

* 20 g parmezana

* so, biber


Za sos:

* 100 g slanine

* 2 veće tikvice

* šargarepa

* 200 ml pavlake za kuvanje

* so, biber

* vlašac i peršun po želji

Prvo napravite testo tako što ćete sve sastojke pomešati. Smesu ostavite u frižideru 20 minuta, dok pravite sos. Slaninu iseckajte sitno, a tikvice i šargarepu izrendajte. Propržite slaninu dok ne pozlati i ne pusti masnoću, a zatim dodajte šargarepu. Kad šargarepa upije masnoću, dodajte tikvice (nije potrebno da ih cedite) i dinstajte. Kad je skoro gotovo, dodajte pavlaku i začine i kuvajte još nekoliko minuta na laganoj vatri. Testo izvadite iz frižidera, kašičicom oblikujte njoke i kuvajte ih u proključaloj i posoljenoj vodi. Gotove su kad isplivaju na površinu. Sjedinite ih sa sosom i promešajte.


PRELIVENE BEBI SPANAĆEM I PARMEZANOM

Potrebno je:

* 2 krompira srednje veličine

* jaje

* brašno po potrebi (200-300 g)

* so


Za preliv:

* 5-6 čenova belog luka

* beli biber, so

* bosiljak

* 100 ml pavlake za kuvanje

* 200 g bebi spanaća

* parmezan

Krompir kuvajte sa ljuskom. Kada je kuvan ogulite ga i dobro izgnječite viljuškom. U ohlađen dodajte jedno jaje, so i brašno, tako da testo bude meko ali ne i lepljivo. Oblikujte njoke po želji, spuštajte ih u ključalu vodu i kuvajte minut-dva, dok ne isplivaju na površinu. Beli luk iseckajte sitno, pobiberite i kratko propržite na maslinovom ulju. Dodajte spanać koji ste prethodno obarili i pavlaku za kuvanje. Posolite i dodajte bosiljak. Kuvane njoke ocedite, stavite u preliv, sjedinite, pa pospite parmezanom.


SA KREMASTIM SIROM

Potrebno je:

* 450 g njoka

* 1/2 kašičice soli

* 6 kašičica maslaca

* 40 g brašna

* 750 ml mleka

* 200 g rendanog čedar sira

* 2 kašičice senfa

* po 1/4 kašičice bibera i mlevene paprike

* 30 g rendanog parmezana

Skuvajte njoke u slanoj vodi. Izvadite ih čim isplivaju. Otopite maslac u tiganju, dodajte brašno i mešajte oko dva minuta. Polako ulijte mleko i nastavite da mešate. Kad smesa postane glatka i zgusne se pomerite tiganj s ringle, dodajte čedar sir i mešajte dok se ne rastopi. Potom dodajte senf, začine i polovinu parmezana, kao i kuvane njoke. Promešajte i pospite ostatkom parmezana. Pecite 10-12 minuta, sve dok ne počnu da se stvaraju mehurići.


ZAPEČENE SA GRAŠKOM

Potrebno je:

* 400 g njoka

* 2 kašičice maslaca

* 100 g šunke

* 2 čena belog luka

* 200 ml pavlake za kuvanje

* 50 g parmezana

* 150 g graška

* biber

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Skuvajte njoke u posoljenoj vodi. Izvadite ih čim isplivaju. U tiganju rastopite maslac i lagano zapecite kockice šunke. Izvadite šunku i stavite je sa strane. Zatim ubacite iseckani beli luk i pavlaku i vratite na vatru. Kad ispari za trećinu, dodajte rendani parmezan i promešajte. Posolite i pobiberite. Dodajte njoke i polovinu graška i kuvajte nekoliko minuta na laganoj vatri. Premestite u posudu za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 15-20 minuta, odnosno dok se smesa ne zgusne. Izvadite iz rerne, dodajte preostali grašak, kockice šunke i poslužite toplo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare