Tonga prekrivena pepelom, prijeti humanitarna katastrofa posle erupcije vulkana i cunamija - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tonga prekrivena pepelom, prijeti humanitarna katastrofa posle erupcije vulkana i cunamija

Ostrvska država Tonga pretrpela je veliku štetu nakon erupcije vulkana i cunamija. Prekinut je podmorski kabl i zemlja je odvojena od ostatka sveta. Zalihe vode su zagađene, a zbog pepela koji je prekrio zemlju avioni sa humanitarnom pomoći ne mogu da slete na aerodrom. Strahuje se od moguće humanitarne krize. Dve osobe stradale.

U Tongi je u subotu došlo do erupcije podvodnog vulkana, koja je dovela do cunamija, a zemlja je pretrpela veliku štetu, saopštile su Ujedinjene nacije, prenosi Rojters.

Vulkanska prašina i pepeo prekrili su zemlju, pa se veruje da su zalihe vode zagađene.

Dodatni problem je to što je usled cunamija prekinut podmorski kabl, pa je zemlja odsečena od sveta.

Strahuje se od humanitarne katastrofe, prenosi Bi-Bi-Si.

Pomoć stiže sa Novog Zelanda, ali sporo – zbog pepela je nemoguće da avioni slete na aerodromsku pistu, a vojnim brodovima sa zalihama trebaće tri dana da stignu.

Osim vode i drugih osnovnih zaliha, Novi Zeland šalje spasilački helikopter, a zajedno sa Australijom sprovode se nadzorni letovi kako bi se procenila šteta.

Izlila se nafta duž obale Perua
U međuvremenu stigla je i vest da su neobično visoki talasi na Pacifiku, usled erupcije na Tongi, doveli do izlivanja nafte duž obala Perua.

Peruanski institut za civilnu odbranu je potvrdio da su u nedelju, dok je vršen utovar nafte na tanker iz rafinerije La Pampilja na obali Pacifika, snažni talasi pomerili brod i da se gorivo izlilo, preneo je Rojters.

Vlasti u Peruu nisu saopštile koliko je galona prosuto, već su samo obavestile javnost da su lokalne i savezne vlasti angažovane na čišćenju ugroženog dela obale.

Plaže u tom području su zatvorene za javnost.

Danas objavljeno

Elezu jedinstvena kazna zatvora od dvadeset godina

M.

Republici Srpskoj potrebno da bira stabilnost, sigurnost i izvjesnost

M.

Čović: Katastrofalno nametati bilo kakve odluke u vezi sa budžetom institucija BiH

M.

Ostavite komentar