Tomislav je preživio ATENTAT NA VUKELIĆA, a umro je ne dočekavši hapšenje ubica - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Tomislav je preživio ATENTAT NA VUKELIĆA, a umro je ne dočekavši hapšenje ubica

Tomislav Dobrnjac iz Prnjavora, koji je teško povrijeđen nakon auto-bombe u kojoj je poginuo njegov prijatelj Milan Vukelić “daleke” 2007. godine preminuo je u 73. godini života ne dočekavši pravdu i danas je sahranjen u selu Šeškovci kod Laktaša. Dobrnjac je nakon eksplozije ostao bez obje noge i nadao se…

Tomislav Dobrnjac iz Prnjavora, koji je teško povrijeđen nakon auto-bombe u kojoj je poginuo njegov prijatelj Milan Vukelić “daleke” 2007. godine preminuo je u 73. godini života ne dočekavši pravdu i danas je sahranjen u selu Šeškovci kod Laktaša.
Dobrnjac je nakon eksplozije ostao bez obje noge i nadao se da će za života dočekati da policija otkrije identitet ubica, ali to se nažalost nije dogodilo.

Podsjetimo, napad u kojem je teško povrijeđen Dobrnjac, a u kojem je poginuo banjalučki inženjer Milan Vukelić dogodio se 6. novembra 2007. godine u 20.20 časova, nedaleko od sjedišta MUP Republike Srpske.

Ubica ili više njih, čiji identitet ni 12 godina nakon zločina nije poznat, postavili su ispod Vukelićeve sive “ford fieste”, eksplozivnu napravu sa 800 grama TNT koja je aktivirana daljinskim upravljačem i to u trenutku kada je automobil prolazio pored samačkog hotela, odnosno zgrade MUP RS i Osnovne škole Branko Radičević.

U trenutku aktiviranja eksplozivne naprave sa Vukelićem su u autu bili Slava Pepinović konobarica iz kafića „Vučko“ čiji je vlasnik bio pokojnik, te čuvar u ovom kafiću Tomislav Dobrnjac kome su nakon teških povreda amputirane obje noge.

Nakon što je 6. novembra 2007. godine u 20.20 časova detonacija uzdrmala većinu Banjalučana, do tada mirno naselje Starčevica postalo je centar jednog od najvećih policijskih uviđaja u RS.

Godinama su iz policije stizala uvjeravanja da istraga nije, niti će biti završena.

Tokom istrage policija je saslušala više od 200 osoba, a na poligrafsko testiranje upućeno je njih 20.

Sklapajući mozaik, policija je utvrdila da su ubica ili više njih kobnog dana postavili eksplozivnu napravu ispod “fieste” koja je bila parkirana ispred Vukelićeve firme “Mimi trejd” i lokala “Vučko”.

Eksplozivna naprava aktivirana je tačno u 20.20 časova i to u trenutku kada je auto bilo u pokretu i kada su se u njemu nalazili pokojni Vukelić, te Pepinovićeva i Dobrnjac.

Nakon detonacije Vukelić je poginuo na mjestu, a kasnija istraga utvrdila je da je naprava koja je pored razornog TNT bila „pojačana“ ekserima i opiljcima, bila postavljena ispod vozačevog mjesta na kome je u trenutku detonacije bio pokojnik.

Vještačenja

Ostaci eksplozivne naprave vještačeni su u laboratoriji MUP RS koja je otkrila da je ubica koristio 800 grama razornog TNT. Kasnije je zatraženo mišljenje i forenzičara iz američkog FBI koji su potvrdili nalaz MUP RS.
U istragu je bio uključen i EUPM, a MUP RS je u međuvremenu ponudio i 100.000 maraka za informaciju koja bi dovela do otkrivanja ubica Vukelića.

Tokom istrage policija je pribavila spiskove svih osoba koji su na bilo koji način povezani sa pravljenjem eksplozivnih naprava u RS, BiH i regionu, među kojima su bili diverzanti, demineri, pripadnici vojnih formacija, ali ništa nije dalo pozitivnu informaciju.

Motivi zbog kojih je neko ubio Vukelića su prema policijskim saznanjima različiti, od poslovnih sukoba sa zaposlenima u Zavodu za izgradnju Banjaluka (ZIBL) do sukoba sa komšijama zbog nerješenih imovinskih odnosa.

Prijetnje i napadi

Ubijeni Milan Vukelić bio je zaposlen kao građevinski inžinjer u Zavodu za izgradnju Banjaluka (ZIBL) i prije ubistva imao je niz prijetnji kako na poslu, tako i napada na porodičnu imovinu. Poznanici i prijatelji su Milana opisali kao rijetko poštenog čovjeka koji je pošteno radio svoj posao i nije želio učestvovati u korupciji.

U noći između 6. i 7. maja 2007. godine zapaljen je Vukelićev automobil „ford fokus“. Tri mjeseca kasnije, 8. avgusta, nepoznate osobe su zapalile porodičnu kuću Vukelića u Srpskim toplicama, nekada Šeheru, u kojoj živi njegova majka Vida. Majka je tada ispričala da je prvo provaljeno u kuću, pa onda podmetnut požar u kojem je izgorjela dnevna soba sa stvarima, dio kuhinje, hodnik, kupatilo.

– Ne znam ko je to mogao da uradi, ali moj sin sigurno zna. Njemu su prijetili određeni ljudi i vjerovatno je paljevina rezultat toga. Nadam se da će policija pronaši počinioce – istakla je tada Vida Vukelić, majka pokojnika.

Ispred kuće Vide Vukelić 10. oktobra 2007. godine, manje od mjesec dana prije ubistva Vukelića zapaljen je i automobil “folksvagen polo” vlasništvo komšinice.

Porodica

Ljiljana Todorović sestra pokojnog Vukelića u izjavama nakon mučkog ubistva navodila je da svaki put kada zapali svijeću za svog pokojnog brata, zapali i jednu za ubice, jer ih žali.

Tvrdila je kako je jedini mogući motiv ubistva njezinog brata, bio posao kojim se bavio u ZIBL-u, te da je ubistvo Milana bilo izraz nečije moći.

– Posao kojim se bavio je jedini motiv ubistva. Milana je isključivo zanimala struka, a ne novac, niti bilo šta drugo. Sve je krenulo nizbrdo kada je Milan odbio da da saglasnost za novoizgrađeni park Petra Kočića u centru grada. Svaki put kada prođem pored tog parka vidim Milanov leš – govorila je ogorčena sestra.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Rusija jasna: Zabranićemo – do kraja godine sigurno

M.

Lajčak: Sastanak Vučića i Kurtija za nekoliko nedjelja?

M.

Uhapšen ministar Miloš Lučić

M.

Ostavite komentar