Tolman predstavio zanimljiv restomod projekt na osnovici Peugeota 205 GTI - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Tolman predstavio zanimljiv restomod projekt na osnovici Peugeota 205 GTI

U britanskoj kompaniji Tolman Engineering za restauraciju i modifikaciju Peugeota 205 GTI “potrošili“ su 700 sati, a rezultat je izvrstan.

Među sve većim brojem kompanija koje se bave popularnim restomod projektima je i britanska kompanija Tolman Engineering u kojoj su predstavili prvi primjerak restauriranog i modificiranog Peugeota 205 GTI za koji je vlasnik izdvojio 64.000 eura.

U Tolmanu su nastojali da mali francuski hothatch nakon restomod tretmana zadrži originalni izgled karoserije koja je, prije početka radova ispod lima, ogoljena i podvrgnuta temeljitom tretmanu antikorozivne zaštite, pa restomod 205 GTI sa sobom donosi samo kućišta prednjih svjetala u kojima je LED tehnologija.

Automobil pokreće originalni 1,9-litarski četverocilindarski motor koji umjesto standardnih 130 razvija 200 konjskih snaga, a za dodatnih 70 “konja“ u Tolmanu su koristili glavu sa 16 ventila, drugačiju bregastu osovinu, Motec ECU, otvoreniji izduvni sistem… Nakon svega, restomod 205 GTI iz mjesta do “stotke“ stiže za 6,5 sekundi, a vrijedi spomenuti da dorađen motor raspolaže s “konjicom“ s kojom je raspolagalo i cestovno izdanje čuvenog modela 205 T16 koji je Peugeotu svojevremeno poslužio kao osnovica za rally verziju iz čuvene Grupe B.

Uz znatno pojačan motor revidiran je i ručni 5-stepeni mjenjač. Na listi opcione opreme je i mehanička ograničena blokada diferencijala. Poboljšanja iza originalnih točkova uključuju dorađen ovjes s Bilstein amortizerima i čvršćim stabilizatorima, a tu su i snažnije kočnice iz ponude kompanije AP Racing.

Minimalne promjene u kabini uključuju upravljač obložen alkantarom i Bluetooth povezivost, a tu je i mogućnost ugradnje Motec digitalne instrumentne table i displeja za upravljanje multimedijalnim sistemom, što nije bilo na listi prioriteta kupcu Tolmanovog prvog restomod projekta na osnovici Peugeota 205 GTI.

Danas objavljeno

Golf izgubio tron, dvije Dacije među elitom

Vanja A

Potresan prizor: Ferrari vrijedan preko 200.000 evra ispao iz lifta

V.R.

Mansory MC20 First Edition

V.R.

Ostavite komentar