Toliko krhko da se pretvara u prah: Sveta zemlja Aboridžina - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Toliko krhko da se pretvara u prah: Sveta zemlja Aboridžina

Svetu zemlju Aboridžina, koji su u klancima, kanjonima i ponorima videli mesto za život, danas pokušavaju da sačuvaju.

Iako je ove godine pošteđena, i planina Bangl Bangl na zapadu Australije je gorela nekoliko puta. Čarobni krajolik zapravo je jedno od najkrhkijih planinskih područja na svetu. Prugaste stene nalaze se u toliko zabačenom području da ih je do osamdesetih godina posetila tek nekolicina ljudi. I danas im se većina onih koji ih žele videti, divi samo iz vazduha.

https://www.instagram.com/p/Bt7ksKrnW4y/?utm_source=ig_web_copy_link

Planinski masiv rasprostire se na 450 kvadratnih kilometara na području Kimberli, gde gotovo da nema naselja. Tome doprinose i temperature koje u hladu dostižu i do 40 stepeni. Isušeni krajolik za vreme kišne sezone bude poplavljen, a jedini put koji vodi do tog čuda prirode nestane.
Lepotu ovog planinskog lanca čine kvarcne sedimentne stene koje su nastale kao rezultat erodiranja nekadašnjih planina, koje su s vremenom nestale i pretvorene u niz kupastih stena u obliku košnica.

Živopisne pruge na stenama obojila je igra minerala iz taloga, algi i vode, piše “Pun kufer”. Narandžaste nijanse daje gvožđe, sivkaste i smeđe pružaju alge i lišajevi.

https://www.instagram.com/p/B5uA18PIoHi/?utm_source=ig_web_copy_link

Klance, kanjone, ponore i bodljikavu travu Aboridžini su prepoznali kao svoj dom, a danas upravljaju ovim nacionalnim parkom – Purnululu, koji je osnovan 1987. godine. Zovu ga Purnululu, što znači pešnjak.

Bangle Bangle je Aboridžinima sveto mesto a već mnogo puta je viđeno kako oni čuvaju svoje svetinje, pa je u prošlog godini zabranjeno penjanje na Uluru, a i ovaj nacionalni park je osnovan kako bi turisti bili pod nadzorom, jer se zbog nesmotrenog ponašanja krhke stene pretvaraju u prah.

https://www.instagram.com/p/B2D-f7ZDQaQ/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: B92

Danas objavljeno

Lejdi Gaga pokušala neprimjetno da uđe na svoj koncert: Na stajlingu bi joj “pozavidjeli” i junaci Matriksa

V.R.

10 nevjerovatnih činjenica o Estoniji

V.R.

Alpski glečeri nestaju – niko ne zna šta se “krije” ispod njih

V.R.

Ostavite komentar