"Toliko je brz da zapravo ne želimo da napravimo ništa brže od njega" - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

“Toliko je brz da zapravo ne želimo da napravimo ništa brže od njega”

Prema rečima vlasnika firme Koenigsegg, njihov Jesko Absolut je u stanju da juri “daleko iznad 500 km/h”.

Kada je reč o ovom švedskom proizvođaču egzotičnih supersportskih automobila, treba im verovati na reč. Jer, već je dokazano da sa lakoćom obaraju brzinske rekorde u raznim kategorijama.

Tako je Koenigsegg Regera u septembru prošle godine popravila dotadašnji svetski rekord u disciplini 0-400-0 km/h, pa on sada iznosi 31,49 sekundi. Zanimljivo je da je Koenigsegg držao i prethodni najbolji rezultat, onaj iz 2017. godine, ali sa modelom Agera RS (32,48 s).

Početkom marta Koenigsegg je predstavio unapređenu, Absolut verzuju njihovog prošlogodišnjeg modela Jesko, za koji u toj kompaniji tvrde da je u stanju da razvije brzinu “daleko iznad 500 km/h”.

Kako kažu, Jesko Absolut je spreman i sposoban za to, samo treba naći pogodnu lokaciju i odrediti datum.

Logističke pripreme za obaranje brzinskog rekorda kada su u pitanju serijski produkcijski automobili nisu nimalo jednostavne, jer najpre treba naći adekvatnu pistu ili putnu deonicu, a zatim dobiti dozvolu i organizovati da je policija privremeno zatvor za saobraćaj i obezbeđuje tokom rekordne vožnje.

Tako je za rekordnu vožnju Agere RS 2017. godine odabran put sa dugačkim pravcem u Nevadi, SAD, dok je rekord iz 2019. postavljen na pisti jednog aerodroma u Švedskoj.

Inače, Jesko Absolut za pogon koristi isti twin-turbo 5.0-litarski V8 sa 1.600 konjskih snaga, koji pokreće i regularni verziju ovog automobila.

Kada je reč o aerodinamici vozila, ona je unapređena, a umesto masivnog krila zadnjeg spojlera ugrađeni su novi, diskretniji aerodinamički elementi, pa je koeficijent otpora vazduha sada 0,278.

Danas objavljeno

Brabusova zvijer ima tri tone, a 100 km/h postiže za 3,7 sekundi

Zeljka

Voli Porsche, ali nikada neće prodati Daciu Sandero

Zeljka

Zašto brzinomjeri pokazuju lažne maksimalne brzine od 220 ili 260 km/h?

Zeljka

Ostavite komentar