Tokom ljeta povrede oka dobijaju epidemijski karakter - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Tokom ljeta povrede oka dobijaju epidemijski karakter

Proleće i leto donosi ljudima mnoge aktivnosti, obavljaju različite poslove kako u kući tako i u prirodi. Bilo da se radi o rekreaciji ili aktivnostima koje su u vezi sa poslom, svake godine povrede oka u prolećnim i letnjim mesecima dobijaju epidemijski karakter.

Dijapazon povreda je različit. Najčešće se pacijenti u oftalmološku ambulantu javljaju zbog povrede oka stranim telom, recimo prilikom zavarivanja metala, krečom ili drugim hemikalijama pri obavljanju molerskih poslova.

U poljoprivredi su česte povrede granom, a nekada ove povrede mogu da budu i takve da zahtevaju i hirurški tretman. Češće su i saobraćajne nesreće zbog pojačanog obima saobraćaja.

U povrede oka spadaju i opekotine prednje površine oka izazvane sunčevim zracima ili UV lampama prilikom boravka u solarijumu. U ovim situacijama simptomi u vidu jakog nadražaja oka, bolova, otežanog otvaranja očiju i pojačanog suzenja, javljaju se u trajanju od nekoliko sati nakon izlaganja UV zracima.

Hladne obloge od borne kiseline i veštačke suze mogu ublažiti tegobe, a kao prevencija se savetuje izbegavanje izlaganja UV zračenju, kao i upotreba zaštitnih naočara.

Nikada nije loše naglasiti kako je upotreba zaštitnih naočra, kako u kućnim uslovima tako tokom rada, obavezna jer može da spreči ozbiljne povrede oka.

Lajmska bolest

Boravak u prirodi nosi sa sobom i određene opasnosti, naime moguće je da pacijent bude zaražen jednim mikroorganizmom, “Borrelijom burgdorferi”, čiji je prenosnik krpelj.

Ovaj mikroorganizam uzrokuje Lajmsku bolest, koja, osim akutnog, može imati i hronični tok sa toliko različitom simptomatologijom (kožne promene, reumatoidne tegobe, neurološke smetnje) da, ukoliko se ne prepozna na vreme, postupak dijagnoze može biti veoma dug.

Adekvatna odeća

Krpelji se najčešće nalaze u šumi i travi pa se savetuje upotreba adekvatne odeće koja pokriva veći deo tela. Ukoliko se primeti krpelj na telu, neophodno je pažljivo uklanjanje kako bi se insekt u celosti odstranio sa površine kože ili potražite pomoć lekara.

Danas objavljeno

Od čega zavisi rok trajanja jaja i do kada je bezbjedno da ih upotrijebite

Vanja A

Šest sigurnih znakova stresa kojeg niste svjesni

Vanja A

Otkriveno koje piće smanjuje nivo šećera u krvi

Vanja A

Ostavite komentar