"Tokom dana odluka da li će za Novalića, Solaka i Hodžića biti zatražen pritvor" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Tokom dana odluka da li će za Novalića, Solaka i Hodžića biti zatražen pritvor”

Tim Tužilaštva BiH radi na predmetu “Respiratori” i tokom dana biće više informacija o statusu osumnjičenih, federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika preduzeća “Srebrena malina” Fikreta Hodžića, izjavio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Grubešić je u izjavi za N1 podsjetio da su njih trojica sinoć predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

Očekuje se da tokom dana bude donesena odluka da li će za Novalića, Solaka i Hodžića biti zatražen jednomjesečni pritvor ili će biti pušteni na slobodu.

NJjih trojica su više od 23 časa proveli u sjedištu Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, nakon što su došli na saslušanje u vezi sa aferom “Respiratori”.

Novalić, Solak i Hadžić nisu samo zadržani u prostorijama Sipe, kako je to ranije potvrđeno, već su uhapšeni i imaju status osumnjičenih. Sinoć su prebačeni u prostorije Tužilaštva BiH.

Sipa je ranije, po naredbi Tužilaštva BiH, pretresla i oduzela dokumentaciju iz više lokacija, uključujući centralu Federalne uprave civilne zaštite u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo FBiH u Sarajevu i Mostaru, te sjedište kompanije “Srebrena malina” u Vogošći.

Računi firme “Srebrena malina” u međuvremenu su blokirani, a Vlada FBiH suspendovala je Solaka 12. maja sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite, ali je, kako mediji navode, nastavio da prima platu.

Posredstvom poljoprivrednog gazdinstva “Srebrena malina”, u vlasništvu Hodžića, uvezeno je 80 respiratora iz Kine. Ovo gazdinstvo bavi preradom i konzervisanjem voća i povrća.

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar