29. Septembra 2022.

Toking heds se plašili zatvora u Jugoslaviji

Big Portal

U intervjuu njujorškom muzičkom časopisu Spin, govoreći o iskustvima “najluđe koncertne nedelje” tokom turneje Tokin heds početkom osamdesetih, Harison se prisjetio nastupa u Zagrebu, gdje je sa predgrupom Tom tom klabom bio nastupao klavijaturista Tajron Dauni, koji je imao “priličnu zavisnost od kokaina”.

“Kad smo došli iza Gvozdene zavese (kokain) naravno ođednom nije bio dostupan. Kad smo stigli do Zagreba (Tajron) je postajao stvarno uznemiren. Neko nas je hteo intervjuisati. Pošao sam sa Tajronom, a on je počeo pričati sve luđe i luđe, o LSD iskustvima i slično”, prisjetio se Harison.

Prema njegovim riječima, dodatan problem su bili zahtjevi za fotografisanje za koje je pomislio da bi američke muzičare moglo staviti u kompromitovani položaj.

“Iznenada sam pomislio: ”Sačekaj malo! Napraviće priču o degenerisanim zapadnjacima koji su došli kvariti mladost Jugoslavije. Bila je još pod Titom u to vreme. Rekoh: ”Vidim šta radite, intervju je gotov!”, prisjetio se muzičar.

Nakon koncerta u zagrebačkom Domu sportova za kog je Harison naveo da je “prošao sjajno”, bend se spremao za let iz Jugoslavije kada je “Tajron otkačio i počeo pišati svuda po aerodromu. Mislili smo: ”Ići ćemo u zatvor u Jugoslaviji”. Na sreću naš turistički vodič je bio na našoj strani jer nije želeo mrlje na poslu”, rekao je Harison.

Prema njegovim riječima, Dauni je iz Zagreba poslat avionom na Jamajku.

Toking heds su 27. jula 1982. godine nastupali u Zagrebu, a prethodno 26. jula na beogradskom “Tašmajdanu”.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare