12. Septembra 2021.

Todorović: Podaci zabrinjavajući

Big Portal
  • Kod nas u Banjaluci od ukupno testiranih broj pozitivnih na kovid 19 se kreće i do 50 odsto. Mi dnevno u proteklih 10 dana imamo prijavljenih oko 200 pozitivnih lica koji se otkriju putem PCR testa ili brzog antigenskog testa – rekla je večeras Todorovićeva za Alternativnu televiziju.

Ona je navela da trenutno u ambulanti u Docu usluge dobija oko 2.000 aktivno pozitivnih lica.

  • Imamo lica koja su pod zdravstvenim nadzorom i koja su u izolaciji. Broj zaraženih naglo raste u proteklih nekoliko dana, krivulja rasta samog virusa u populaciji je izuzetna strma i očekujemo u narednih četiri do pet nedjelja da će ovakav rast ići i dalje i nakon toga očekujemo da bi se mogao zaustaviti – navela je Todorovićeva.

Ona je rekla da ima zaraženih vakcinisanih lica, ali ne u velikom procentu.

  • U procesu vakcinacije u Banjaluci imamo oko 40.000 građana, oko 8.000 građana je primilo jednu dozu, a 32.000 građana je primilo dvije doze. Od ukupnog broja vakcinisanih sa jednom dozom samo 3,38 odsto je razvilo simptome bolesti, odnosno zarazilo se naknadno korona virusom, dok je od ukupno revakcinisanih lica oko četiri odsto razvilo simptome ili se naknadno zarazilo – dodala je Todorovićeva.

Ona je navela da pacijenti koji su vakcinisani, ako se zaraze virusom korona, imaju lakše simptome, imaju temperature manju od 38, kijavicu, curenje iz nosa, malaksalost i kašalj, ne razviju često upalu pluća, ali ako je razviju ne bude u teškom obliku.

Todorovićeva je rekla da je u Domu zdravlja Banjaluka od 10. marta dato oko 73.000 vakcina različitih proizvođača i da nije bilo ozbiljnih neželjenih reakcija.

  • Kada uzmemo podatak koliko ima Banjaluka lica koji su stariji od 18 godina i kada vidimo koliko smo vakcinisali lica, nažalost, ne možemo biti zadovoljni odzivom na vakcinaciju. Prema našim podacima, mi smo vakcinisali jednom dozom oko 25 odsto naših građana sa banjalučke regije – istakla je Todorovićeva.

Ona je navela da se samo u situaciji kada je 75 odsto građana vakcinisano može razmatrati ublažavanje određenih protivepidemijskih mjera.

Todorovićeva je rekla da postoji interes građana za primanje treće doze vakcine, posebno građana koji imaju neke teške i hronične bolesti i zdravstvenih radnika koji rade na posebnim mjestima.

  • Sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite i Institutom za javno zdravstvo razmatra se o momentu kada ćemo započeti sa aplikacijom te treće doze i svakako ćemo ići po prioritetnim kategorijama – najavila je Todorovićeva.

Ona je naglasila da za sada nema potrebe za nekim rigoroznijim mjerama u Banjaluci.

Todorovićeva je dodala da podržava uvođenje kovid propusnica, ističući da bez toga očigledno virus neće biti stavljen pod kontrolu zato što građani odbijaju ili odugovlače sa vakcinacijom.

Ona je rekla da u Banjaluci ima učenika koji su u izolaciji i koji su na bolničkom liječenju, dodajući da oni imaju lakšu kliničku sliku bolesti, ali da njihovo stanje zahtijeva bolničko liječenje.

  • Situacija je drugačija u odnosu na prošlu godinu, tada nismo imali ovako veliki broj oboljele djece i djece koja su u izolaciji nito smo imali ovakav tok i način dejstva virusa u samoj populaciji – rekla je Todorovićeva.

Ona je apelovala da građani pristupe procesu vakcinacije, ističući da je Vlada Srpske obezbijedila veliki broj vakcina.

  • Ukoliko nam građani ne pomognu i ne odluče da se vakcinišu, bojim se da ćemo u narednom period imati ozbiljan problem u funkcionisanju zdravstvenog sistema – rekla je Todorovićeva i dodala da vrhunac četvrtog talasa tek predstoji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare