“TO VAŽI I ZA STRANE SUDIJE” Satler poručuje da BiH ne može u EU sa OHR-om - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“TO VAŽI I ZA STRANE SUDIJE” Satler poručuje da BiH ne može u EU sa OHR-om

Povodom posljednjih odluka Ustavnog suda BiH, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izjavio je u razgovoru za BN TV da BiH ne može postati član EU uz postojeći stepen međunarodne supervizije

– BiH ne može u EU dok se ne riješi međunarodne supervizije. To važi i za OHR i za međunarodne sudije u Ustavnom sudu BiH – kaže Satler.

Odluku Ustavnog suda BiH Satler komentariše:

– Ako pogledamo 15-20 godina unazad, vi ste imali neprovođenje odluka Ustavnog suda na svim nivoima vlasti. Na nivou FBiH takođe značajan je broj odluka Ustavnog suda koji nije proveden na nivou BiH, pa i jednim dijelom Republike Srpske. To nije jednostavno pitanje. Ovo je pitanje koje se tiče cijele zemlje i mora se ozbiljno rješavati ako želite da pravite iskorake na evrpskom putu.

Šef Delegacije EU u BiH kaže da je vladavina prava temelj svih temelja.

– Jedno od pitanja o kojem se govori i u mišljenju Evropske komisije je pitanje Ustavnog suda. Pročitaćete u mišljenju da se insistira na jačanju nepristrasnosti i nezavisnosti sudija. Još jedna od stvari koja se navodi u mišljenju jeste da je nemoguće postati članica EU uz ovako visok stepen međunarodne supervizije. To važi i za OHR kao i za međunarodne sudije – ističe Satler za BN.
On navodi da se moraju praviti iskoraci ka većoj autonomiji te kaže da ostaje pitanje kad je pravo vrijeme za to.

Na pitanje da li je posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH u još jednoj političkoj krizi kojom se dižu tenzije, Satler kaže da ne isključuje tu mogućnost.

– Nažalost ovo je obrazac kreiranja jednog permanentnog stanja tenzija, nekad je to iz Sarajeva nekad je iz Banjaluke. Ne treba slijepo pratiti to prebacivanje loptice, nego se fokusirati na egzistencijalan pitanja” kaže Satler te podvlači:

– Vjerujem da postoji i interes da se ova situacija smiri, ja ću svakako raditi na tome jer je moj interes da ova zemlja napreduje.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Iz kompanije za sada ni riječi: Pali servisi Googlea, korisnici širom svijeta prijavljuju probleme

M.

Edin Vranj pušten iz pritvora

M.

Elez pregovara sa Tužilaštvom o priznanju krivice

M.

Ostavite komentar