"To se Bog maskirao u Majkla Džordana" – svi pričaju o "Poslednjem plesu" - BIGportal.ba
Košarka Sport

“To se Bog maskirao u Majkla Džordana” – svi pričaju o “Poslednjem plesu”

Protekle noći na ESPN je počelo epitovanje desetodelnog dokumentarca “Poslednji ples” o poslednjoj šampionskoj sezoni Čikago Bulsa 1997/1998.

U središtu priče je naravno najbolji košarkaš svih vremena Majkl Džordan i njegov odnos sa saigračima.

U ponedeljak ujutru po našem vremenu su emitovane prve dve epizode koje “pokrivaju” razvoj “dinastije” Bulsa uz loš odnos između čelnika kluba i tima.

“Ideja da vlasnik kluba dozvoli da generalni menadžer rasturi dinastiju suprotno željama svoje super-zvezde je nezamisliva u današnje doba”, prokomentarisala je ono što se desilo u Čikagu novinarka ESPN Ramona Šelburn.

Film nam pokazuje da želja Bulsa da krenu u reizgradnju tima i danas muči Džordana, pa se postavlja pitanje da li bi se penzionisao 1998. da su u Čikagu odlučili da nastave sve dok MJ može da ih “nosi”.

“Zaboravio sam do ovog filma da je bilo moguće da se “Poslednji ples” nikad ne dogodi. Mogućnost da otpuste Džeksona kao trenera i da se Džordan penzioniše na leto 1997. je sada nezamisliva”, kaže Kevin Pelton.

To ne samo da bi ostavilo Bulse bez poslednje šeste titule već bi uskratilo košarku za jedan od najpoznatijih trenutaka u istoriji ovog sporta, koš Majkla Džordana preko Bajrona Rasela za titulu.

Koliko je bio dobar Majkl Džordan najbolje nam opisuje Leri Bird u drugoj epizodi, kada je prokomentarisao gostovanje Bulsa u Bostonu 1986. i 63 Džordanova poena protiv Seltiksa.

“To nije bio Majkl Džordan, to se Bog maskirao u Majkla Džordana”, kaže Bird.

Džordan je protiv tima koji će te sezone osvojiti titulu do 63 poena stigao bez ijedne postignute trojke, pogodivši 22 šuta iz igre.

Bio je to trenutak kada je ceo svet shvatio da gleda nešto novo, nešto drugačije, nešto posebno, iako će MJ prvu NBA titulu osvojiti tek pet godina kasnije.

“Izbor Sema Bouvija za drugog pika od strane Portlanda ispred Majkla Džordana 1984. godine bi trebalo da bude večni primer da nikad ne treba da draftuješ igrača koji ti je potreba pre talentovanijeg”, kaže Majl Šmic“Ideja da Džordan nije mogao da igra sa Klajdom Drekslerom jer su obojica šuteri govori više o rigidnom shvatanju igre u to vreme”.

Naredni termini epizoda “Poslednjeg plesa” su (po našem vremenu): 27. april (3/4), 4. maj (5/6), 11. maj (7/8) i 18. maj (9/10) u 3 časa ujutru.

Danas objavljeno

Medvedev na terenu spomenuo Đokovića i izazvao buru u Melburnu

Zeljka

Od 0:2 do 3:2 za polufinale: Medvedev poslije preokreta bolji od Alijasima!

Zeljka

Kovačević: Lazetić nije Vlahović, više je kao Ibrahimović

Zeljka

Ostavite komentar