"To je za nas sveta zemlja" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“To je za nas sveta zemlja”

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je građanima zemlje sedmu godišnjicu ujedinjenja Rusije i Krima.

On je rekao da je Krim za Rusiju sveta zemlja i centar formiranja duhovnog jedinstva zemlje.

“Čestitam vam praznik, Dan ujedinjenja Krima i Sevastopolja sa Rusijom. To je praznik Krimljana i stanovnika Sevastopolja, ali i praznik za celu našu ogromnu zemlju. Ogromnu, jer Rusija ostaje najveća zemlja na svetu po teritoriji“, rekao je Putin u svom obraćanju na svečanom koncertu koji se održava u sportskom kompleksu “Lužniki“ u Moskvi u čast godišnjice prisajedinjenja Krima Rusiji. Taj događaj otvara tradicionalne Dane Krima koji će se obeležavati do 21. marta.

Putin je podsetio da su od davnina preci osvajali tu teritoriju, a u Hersonu je knez Vladimir sa svitom primio hrišćanstvo.

“U napadu nacističke Nemačke 1941. i 1945. godine svaki pedalj te zemlje je bio obilno zaliven krvlju ruskog, sovjetskog vojnika. Naravno, to je za nas, za Rusiju sveta zemlja“, dodao je ruski lider.

Ruski lider je istakao da je ljubav prema otadžbini u krvi, karakteru i genima Rusa i da ona čini narod snažnim, ujedinjuje oko zajedničkih zadataka.

Takođe je dodao da je Rusija spremna da živi u novim geopolitičkim uslovima.

“Štaviše, na naše susede gledamo ne samo kao na susede bliske po geografiji, već narode tih zemalja smatramo bratskim narodima. Spremni smo da im poturimo leđa kako bismo osigurali razvoj, kako bismo se zajedno kretali napred koristeći naše konkurentske mogućnosti kojih ima dovoljno. Međutim, nikada nećemo pristati na jedno – da neko dozvoli sebi da koristi bogate darove Rusije protiv nje same. Nadam se da će to doći do svih“, rekao je ruski lider na svečanom koncertu koji se održava povodom godišnjice ujedinjenja Krima i Rusije.

Podsetimo, Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Izvor: Sputnjik
Foto: Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Danas objavljeno

Aktivisti blokirali autoput

M.

Napad u banjalučkom naselju: Muškarcu oteta torba, policija traga za osumnjičenim

M.

Dvojica Banjalučana uhapšena nakon prijetnji Stanivukoviću, oduzet pištolj

M.

Ostavite komentar