19. Oktobra 2021.

“To je više nego za žaljenje”

Big Portal

On je ocenio da će to “samo produžiti ledeno doba, koje inače već duže vreme traje” u odnosima Zapada i Rusije.

Rusija je juče najavila da će zamrznuti rad svoje misije pri NATO u Briselu, kao i diplomatskog predstavništva alijanse u Moskvi, nakon što je NATO početkom meseca zbog navodne špijunaže proterao osam ruskih državljana. Mas je rekao da je takva odluka “za žaljenje” i da će “dodatno ozbiljno opteretiti odnose”, preneo je briselski portal EURACTIV.

“Nemačka se proteklih godina unutar NATO uvek zalagala za očuvanje dijaloga sa Rusijom”, rekao je Mas na marginama sastanka šefova diplomatija EU u Luksemburgu. On je dodao da je Rusija ranije ukazala na spremnost za dijalog.

Nemačka je spremna za dijalog, “ali moramo još jednom da primimo k znanju da Rusija očigledno više nije spremna”, rekao je Mas novinarima.

“To je više nego za žaljenje. Ta odluka koja je doneta u Moskvi… to će dodatno ozbiljno opteretiti odnose”, rekao je šef nemačke diplomatije, dodajući da to nije nimalo od pomoći, posebno kada je u pitanju NATO, gde se razgovara o vojnim i bezbednosnim pitanjima.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je juče rekao da “posle nekih mera koje je NATO preduzeo, ne postoje više osnovni uslovi za zajednički rad”.

Lavrov je rekao da će Rusija rad svoje stalne misije i glavnog vojnog izaslanika pri NATO verovatno suspendovati od 1. novembra, a da će misija za vezu i kancelarija za informacije NATO u Moskvi biti zatvorene.

Misiju za vezu NATO u poslednje vreme su činila tri viša vojna lica, a u kancelariji za informacije bio je zaposlen manji broj civila.

Lavrov je rekao da će zapadna alijansa u hitnim slučajevima moći da stupi u kontakt sa Moskvom preko Ambasade Rusije u Belgiji. Sa druge strane, kako je navelo rusko ministarstvo spoljnih poslova, NATO može da odredi ambasadora neke svoje članice u Moskvi kao osobu kojoj mogu da se obrate ruske vlasti.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare