9. Novembra 2022.

“To je skandal”; Poljska, Mađarska, Grčka, Kipar, Španija, Austrija… Rusija

Big Portal

“Vlade članica EU su upotrebile ovaj softver protiv građana u političke svrhe”, konstatacija je objavljenog nacrta izveštaja, u kojem se navodi da postoje naznake da su to radile Poljska, Mađarska, Grčka, Kipar i Španija.

Austrija se, takođe, kritikuje, jer bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc ima tesne veze sa vlasnikom izraelske kompanije NSO, koja je razvila “Pegaz”.

Pored toga se u izveštaju navodi i da je u Austriji sedište kompanije DSIRF (Decision Supporting Information Researć and Forensic), koja važi za provajdera softvera za špijunažu, a visoki funkcioneri te firme imaju, kako se navodi u izveštaju, kontakte sa Rusijom i Kremljom.

Nakon što su eksperti za bezbednost Majkrosofta optužili DSIRF da stoji iza niza digitalnih napada na banke, advokatske kancelarije, strateških kompanija u najmanje tri zemlje, austrijska državna bezbednost sprovela je istragu, ali nije našla dokaze za primenu softvera za špijunažu.

DSIRF je razvio softver pod imenom “Subzero”, koji koristi takozvane Zero-Day-Exploits, kako bi došao do poverljivih podataka i lozinku, tvdio je Majkrosoft u julu.

“Razvoj ‘spajvera’ u državama članice EU je velika pretnja po demokratiju na celom kontinentu”, naglasila je nadležni izvestilac Evropskog parlaenta, Holandjanka Sofi in t Veld, prenose austrijski mediji.

Prema njenim rečima, “spajverom” se ne krše samo prava na privatnu sferu, već i miniraju demokratske institucije, i ućutkuju opozicija i kritičari.

Takođe takav softver, dodaje, ima zastrašujuće dejstvo po slobodu štampe i civilno društvo, te služi i za vršenje uticaja na izborima.

“To je evropski skandal”, pošto su napadnute i institucije EU, a uticalo je i na donošenje odluka u Uniji, tvrdi T Veld. Požalila se da nijedna zvanična ustanova nije želela da saradjuje sa njoo u izradi izveštaja, pa ni Savet EU nije dao odgovor Evropskom parlamentu na pitanja s tim u vezi.

“Zbog toga slika nije potpuna, već imamo samo 900 delova od puzla sa 1.000 delića”, rekla je ona. “Evropska komisija se bučno zalaže za demokratiju i borbu protiv lažnih vesti, a tako nedavno i prilikom preuzimanja Tvitera. Ali kada napadi na demokratiju dolaze iznutra, Komisija ćuti”, kazala je T Veld.

Ona je mavela da EK pokazuje mišiće Ilonu Masku, ali plišanim rukvicama se obraća članicama koje koriste spajver protiv građana.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare