"To je poslednja linija odbrane u Crnoj Gori" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“To je poslednja linija odbrane u Crnoj Gori”

Šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović ocenila je danas da je epidemiološka situacija u toj zemlji zabrinjavajuća.

Ona je apelovala na nadležne da spreče okupljanja, bez obzira na to kojim povodom se ona organizuju.

Komentarišući mogućnost ponovnog zatvaranja, što je najavio i direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša, Brajović kaže da se tako nešto tretira kao poslednja linija odbrane.

“Zaključavanje je na početku ispunilo svoju misiju, ispeglali smo krivu, zdravstveni sistem se pripremio, ali videli smo da je cena tog zaključavanja bez presedana u socijalnom i ekonomskom smislu. Veoma je važno da se na zaključavanje gleda kao na poslednju liniju odbrane kod zdravstvenih vlasti”, istakla je Brajović.

Gostujući u Jutarnjem programu TVCG, Brajović je istakla da nade polaže i u sprovođenje mera s ciljem kontrole transmiije.

Podjednako je, kazala je, zabrinjavajuće to što se Crna Gora u kontinutitetu nalazi u društvu onih zemalja koje imaju najveći broj obolelih na 100.000.

Podaci SZO za region Evrope pokazuju da je došlo do porasta broja obolelih za 118 procenata od juna do septembra.

“I u ovim okolnostima trend može da se okrene. Crna Gora ima kapaciteta i resursa da transmiiju stavi pod kontrolu. Veoma je važno da se Crna Gora postara da budu zaštićeni oni koji su najranjiviji. Veoma je važno i da Crna Gora pokuša da spreči dogadaje koji potenciraju i povećavaju transmisiju virusa, kao što su masovna okupljanja. Nebitan je prefiks tog masovnog događaja, jer svaki masovni događaj predstavlja epidemiološki rizik”, rekla je Brajović, preneo je portal RTCG.

Danas objavljeno

Pod strašnim pritiskom, preti novo zaključavanje: “Hitno uvesti plan B”

M.

Jako nevrijeme u Evropi, broje se žrtve

M.

Ukinut zatvorski pritvor za dvoje optuženih iz grupe Belivuk

M.

Ostavite komentar