10. Marta 2020.

“To je onaj život, gde sam pao i ja”: 140 godina od rođenja Disa

Big Portal

Vladislav Petković rođen je u Kneževini Srbiji. Njegov život obeležilo je siromaštvo, koje ga prati neprestano, od rođenja do same smrti. Majka Marija, poreklom Vukomanović, sama je podizala decu i školovala ih, budući da je oca Dimitrija izgubio rano. Deveto je od trinaestero dece Dimitrija i Marije. Dis je bio visok i mršav, uskih grudi, neobičnih brkova i poduže kose. Možda je najbolje njegov život i njega samog opisao njegov najbolji prijatelj Simo Pandurović: ”Veći deo dana i noći provodio je u kafani. Nije bio ni gurman, ni pijanac. Jeo je retko, malo, pa i to mrljavo i bez volje. Voleo je da popije čašu dobrog vina, ali se, koliko znam, nije nikad opijao… Iako je bio siromah, imao je neku naklonost ka gospodstvu i averziju prema prostakluku. Nije nikad psovao, ni bio razvratan, razuzdan, i bučan.”

Iako je na krštenju u mesnoj crkvi dobio ime Vladislav, svoju prvu objavljenu pesmu “Idila” 1903. godine u „Srpskom književnom glasniku“ potpisao je pseudonimom Dis.

Isti pseudonim naći će se i na koricama njegove prve pesničke zbirke “Utopljene duše” koju je o svom trošku objavio 1911. godine u Beogradu. “To je onaj život gde sam pao i ja” glasi prvi stih “Tamnice”, prve po redu pesme u prvoj Disovoj knjizi.

Dve godine kasnije objavio je zbirku rodoljubivih pesama “Mi čekamo cara” inspirisanu balkanskim ratovima i oslobođenju južnih srpskih krajeva. Dis je neretko utehu nalazio u kafanskom društvu ili lutajući prestoničkim ulicama, kako je svojevremeno pisao Antun Gustav Matoš.

“Kao mjesečar lutaše Dis beogradskim ulicama sa šeširom vječno u ruci, sa crnom kovrdžavom glavom i bradom, mršava lica i grozničava oka, zabavljajući nas svojim nervoznim ekscentričnostima, smijući se kao dobar, vrlo dobar dečko svim našim dosjetkama na njegov račun,” govorio je Matoš.

Pesnik je ipak promenio način života kada je upoznao mladu poštansku službenicu Hristinu – Tinku, sa kojom je kasnije stupio u brak

Posrtanja i poneki “veseli časovi” pratili su Disa do kraja života, do tragične zore 17. maja 1917. godine kada je brod “Italija” torpedovan u Jonskom moru. Među utopljenicima pronađeno je telo nesrećnog pesnika koji je iz Francuske putovao na Krf.

Vladislav Petković Dis je preminuo u 37. godini, a imao je ženu i dvoje dece.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare