Tjelesna aktivnost po vrućini može biti opasna - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Tjelesna aktivnost po vrućini može biti opasna

Vježbanje po vrućinama može dodatno opteretiti tijelo pa je važno znati granice i slušati tijelo.

Ako ste relativno novi u vježbanju ili se vraćate nakon stanke, trebali biste prilagoditi vježbanje umjerenom intenzitetu. Tjelesna aktivnost po vrućini može biti opasna. Može dovesti tijelo pod povećanu razinu stresa i do bolesti povezanih s vrućinom, uključujući toplinske grčeve, toplotni udar i dehidraciju.

Pijte dosta tekućine

Hidratacija je važna bez obzira u kojim uvjetima vježbate, ali osobito je presudna kada vježbate po vrućini. Kad temperature porastu više se znojite pa pijenje vode pomaže u nadoknadi tekućine izgubljene pretjeranim znojenjem.

Nemojte pretjerati

Vježbanje po vrućinama može dodatno opteretiti tijelo, stoga je važno znati granice i slušati tijelo. Ako ste relativno novi u vježbanju ili se vraćate nakon stanke, trebali biste prilagoditi vježbanje umjerenom intenzitetu kako biste smanjili rizik.

Provjerite vrijeme prije nego što krenete

Trebali biste obratiti posebnu pozornost na vremensku prognozu i izbjegavati vježbanje tokom najtoplijih razdoblja u danu. Idealno vrijeme bilo bi rano ujutro ili  navečer kada je temperatura malo podnošljivija i manje opasna.

Nemojte zaboraviti staviti kremu za sunčanje

Prije nego što krenete vježbati stavite kremu za sunčanje, a pokušajte to učiniti najmanje 30 minuta kako bi tijelo imalo vremena da upije kremu.

Nosite pravu opremu

Odlučite se za prozračnu, laganu i široku odjeću koja dopušta znoju da isparava, tako da se možete učinkovito rashladiti. Također, nosite kapu za zaštitu od sunca.

Izvor:24.sata

Danas objavljeno

Ova hrana će vam pomoći u borbi protiv bora

Vanja A

Načini da brže izliječite prehladu

Vanja A

10 stvari o menopauzi koje svaka žena treba znati

Vanja A

Ostavite komentar